Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E958 - Glycyrrhizin

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Nepovolené v EU

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Glycyrrhizin je přiblině 50 - 100krát sladší než cukr. Vyskytuje se v oddenku lékořice. Není často používán z důvodu jeho lékořicové chuti. Nemá žádné kalorie.

Výroba

Získává se sušením kořenů lékořice.

Použití

Používá se k dochucování, doslazování nápojů, zmrzlin, cukrovinek, pekařských výrobků. Dále také v tabáku nebo farmaceutických výrobcích.

Nežádoucí účinky

Látka nemá nežádoucí účinky. U velkých konzumentů lékořice byl však zaznamenán zvýšený krevní tlak, může zvyšovat pH v těle.

Doplňující informace

V USA je látka povolena a má látka status GRAS (generally recognized as safe), tzn. že je považována zabezpečnou. V ČR a EU není prozatím používání Glycyrrhizinu povoleno.


Nejnovější články

Bezlaktózové neznamená méněcenné: Pravda o živinách

Stále více lidí sahá po bezlaktózových výrobcích, ať už kvůli intoleranci, nebo…

Test mražené pizzy 2025

Po mražené pizze sáhl snad každý, kdo byl nucen v časové tísni vytvořit…

Řecké jogurty

Rozdíl mezi „řeckým jogurtem“ a „normálním jogurtem“ je poměrně výrazný, a to…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?