Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E965 - Maltitol

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Zvlhčující látky

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

790. Maltitol and maltitol syrup (WHO Food Additives Series 32) [ web ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Maltitol je sladidlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčující látka v potravinách. Používá se k nahrazení sacharózy. Jeho sladkost dosahuje cca 75-90% sladkosti sacharózy, ale obsahuje poloviční energii. Stimuluje růst probiotických bakterií v tenkém střevě. Nezpůsobuje kažení zubů. Část cukerného alkoholu se nevstřebává do krve, ale je zpracována fermentací až v tlustém střevě. 

Použití

Použití látky je ve žvýkačkách, různých sladkostech (hlavně v marcipánech a v nugátu), mražených krémech, bývá součástí stolních sladidel apod. Používá se také v kosmetických výrobcích nebo v tabáku. 

Výroba

Látka se vyrábí hydrogenací maltózy, což je cukr získaný ze škrobů.

Nežádoucí účinky

Látka se ve většině literatur považuje za bezpečnou. Požíváním velkého množství může dojít k nadměrné plynatosti, nadýmání nebo může mít projímavý efekt. Studie na krysách uvádějí, že v nadledvinkách proběhly po požívání Maltitolu jisté změny. S tím souvisí i pozorovatelný nárůst vzniku zhoubných i nezhoubných nádorů nadledvin a prsních žláz u samičích jedinců. Komise pro posuzování rizik JEFCA uvedla, že výskyt těchto nádorů nesouvisel s jejich stravou v průběhu studie, do budoucna doporučuje diskuzi a provedení dalších studií.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je používání maltitolu v nezbytném množství v potravinách povoleno. V USA je již látka povolena a zařazena na seznam látek GRAS (obecně uznávané jako bezpečné). 


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Nedostatky ve výživě ČECHŮ!

Něco chybí v jídelníčku každého pohlaví či věkové kategorie, ale obecně…

RASFF systém - roste počet oznámení kategorie Varování

Evropská Komise publikovala zprávu o používání Systému rychlého varování pro…

Máte rádi tuňáka?

Jak obstál konzervovaný tuňák ve vlastní šťávě z pohledu kvality, bezpečnosti,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?