Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E966 - Laktitol

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Zvlhčující látky

Živočišný původ

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Lactitol | The Calorie Control Council [ web ]

Charakteristika

Jedná se o nízkokalorické sladidlo, které se používá také jako zvlhčovadlo. Obsahuje cca 50% objemu kalorií oproti sacharóze, ale dosazuje pouze cca 40% její sladkosti, jeho chuť je ale velmi dobrá. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi, tudíž je látka vhodná pro diabetiky. Používá se v kombinaci s dalšími sladidly. Má také funkci plnidla v nízkokalorických potravinách. Stimuluje růst probiotických bakterií v tenkém střevě. Nezpůsobuje zubní kaz.

Použití

Používá se zejména v cukrovinkách a ve žvýkačkách, méně často v alkoholických/nealkoholických nápojích, masných výrobcích, instantních jídlech, pikantních omáčkách a v dalších potravinách. Má také funkci plnidla v nízkokalorických potravinách. Jako samostatné sladidlo se téměř nepoužívá.

Výroba

Získává se z mléčného cukru - laktózy, pro výrobu se tedy využívá mléka.

Nežádoucí účinky

Neškodnost látky byla doložena několika krátkodobými i dlouhodobými studiemi. Ve velkých množstvích může však látka způsobit nadměrnou plynatost, nadýmání a může mít také projímavý účinek.

Doplňující informace

V USA látka obdržela status GRAS (generally recognized as safe - tzn. že je látka považována za bezpečnou). V ČR (celé EU) se může laktikol používat jako stolní sladidlo a k výrobě potravin s výjimkou dětské výživy.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?