Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E999 - Extrakt kvilajové kůry

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Pěnotvorné látky

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o extrakt vnitřní sušené kůry stromu rostoucího v Jižní Americe, Quillaja saponaria. Používá se jako pěnidlo a jako emulgátor. Látka nemá zřejmou barvu ani chuť.

Použití

Látka se používá jako pěnidlo do nealkoholických nápojů (zázvorové pivo), do míchaných nápojů. Využívá se také jako emulgátor do pekařského zboží, bonbónů, zmrzliny, sladkostí, mražených mléčných produktů, želé a pudinků.

Výroba

Látka se získává extrakcí tekutiny získané z vnitřní kůry stromu nebo dřeva z větví a stonků, který se vyskytuje v Číně nebo v jihoamerických zemích.

Nežádoucí účinky

Látka byla shledána jako přírodní a pro člověka potřebná. Extrakt je směsí biologicky aktivních látek, včetně saponinů, taninů, polyfenolů a šťavelanu vápenatého, které mají řadu biologických aktivit (v krvi, v toxicitě na buňky) jako je dráždění sliznice, protizánětlivost, substance proti zvyšování cholesterolu.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) i USA je použití látky povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?