Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Akrylamid v potravinách – co to je a jaká jsou rizika?

Publikováno: 15.04.2020     Autor: FÉR potravina

Přečtěte si, co přesně je akrylamid, proč je přítomný v potravinách a jaká jsou jeho rizika pro spotřebitele.


Akrylamid, chemická látka, která se přirozeně tvoří v potravinách, které obsahují škrob. Vzniká při tepelné úpravě potravin nad 120 °C a nízké vlhkosti. Při vaření doma tedy například při pečení, smažení a pražení. Akrylamid se tvoří hlavně z cukrů a aminokyselin.

Maillardova reakce je název procesu, jehož výsledkem je akrylamid a při níž dochází ke „zhnědnutí“ potravin a změně chuti.

EFSA (European Food Safety Authority) důkladně zkoumala rizika akrylamidu a výsledkem je, že akrylamid v potravinách potenciálně zvyšuje riziko vzniku rakoviny všech věkových skupin, nejvíce jsou však ohroženy děti z důvodu nízké hmotnosti.

Nejrizikovějšími potravinami jsou potom smažené bramborové výrobky (hranolky, krokety, pečené brambory), káva, sušenky, krekry, křehký a bílý chléb.

Potraviny nejsou jediným zdrojem akrylamidu, přítomný je také v tabákovém kouři.

Zdroj:EFSA

Nejnovější články

Své zdraví máme ve svých rukou a na svém talíři!

S nadváhou bojuje více než polovina Čechů. Řešení máme každý na svém talíři.

Svatomartinské hody a vína: Když tradice chutná

Martinská husa, mladé víno a starobylé zvyky – svatomartinské oslavy spojují…

Měkká voda, tvrdá fakta

Pitná voda z českých vodovodů sice splňuje hygienické normy, ale často obsahuje…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?