Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Alimentární nákazy - nákazy z jídla!

Publikováno: 18.06.2022     Autor: Slunew

Stručný souhrn informací pro veřejnost: Časté alimentární nákazy a alimentární nákazy s potenciálně závažným průběhem!


Za alimentární infekce jsou označovány nákazy, které u člověka propuknou po konzumaci kontaminovaných potravin nebo pitné vody. Patogenními mikroorganismy schopnými způsobit onemocnění člověka jsou nejčastěji bakterie a viry.

Pro zničení patogenním bakterií v potravinách je dostatečné provaření potravin v celém jejich objemu, tedy tak, aby teplota uvnitř potraviny dosáhla 75 °C, nebo 70°C po dobu dvou minut nebo 67 °C po dobu pěti minut nebo 64 °C po dobu 13minut. Pokud ohříváme již hotový pokrm, měla by teplota ohřevu v jádře potraviny dosáhnout alespoň teploty 70 °C. Dalším důležitým bodem je důkladná osobní hygiena. Ta je v prevenci alimentárních nákaz zásadní, zejména mytí rukou mýdlem a teplou vodou vždy po návštěvě toalety a před jakoukoliv manipulací s jídlem.

V domácnosti je vhodné dodržovat základní hygienická pravidla:

- maso a výrobky určené k přímé spotřebě dostatečně tepelně upravit těsně před konzumací

- neomývat zakoupené drůbeží maso pod tekoucí vodou (vzniká aerosol, který potřísní a infikuje okolní plochy a předměty)

- vyvarovat se konzumaci nepasterizovaného mléka a výrobků z něj

- při skladování oddělovat potraviny určené k přímé spotřebě od masných produktů a vajec

- striktně oddělit kuchyňské pomůcky a nástroje pro práci se syrovým masem a vejci od ostatních, které jsou určeny ke zpracování pokrmů pro přímou konzumaci

- důsledně umývat ruce, kuchyňské náčiní a pracovní plochy

- syrové (nepasterizované) mléko převařit

- dodržovat dobu spotřeby potravin určenou výrobci - dodržovat hygienická pravidla v případě kontaktu s domácími mazlíčky (po kontaktu umýt ruce) a také při koupání v přírodních venkovních vodních nádržích (po koupání se osprchovat)

Plný článek i s popisy jednotlivých onemocnění je k dispozici: alim_nakazy_shrnuti_FIN_2022.pdfalim_nakazy_shrnuti_FIN_2022.pdf Časté alimentární nákazy a alimentární nákazy s potenciálně závažným průběhem

Zdroj: SZÚ

Nejnovější články

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?