Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

„Bezpečné a kvalitní potraviny na obou stranách hranic“

Publikováno: 12.06.2019     Autor: FÉR potravina

Projekt ČR a Polska byl zakončen. Cílem projektu bylo navázání spolupráce a vzájemné seznámení s kontrolními postupy v oblasti úřední kontroly potravin.


Doufejme, že projekt Česko - Polské spolupráce dozorových orgánů konečně dokáže zabránit dovozu problematických potravin z Polska.

 Dne 6. června 2019 se v polské Opoli uskutečnila závěrečná konference k projektu přeshraniční spolupráce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a polské Inspekce kvality zemědělských a potravinářských výrobků (IJHARS). Za SZPI se do projektu zapojily příhraniční inspektoráty v Ústí nad Labem, Hradci Králové a Olomouci, na polské straně pak inspektoráty ve Wroclawi, Katowicích a Opoli.

Projekt trval necelých šest měsíců a cíle bylo navázání vzájemné spolupráce a seznámení se s kontrolními postupy a vytvoření sítě kontaktů inspektorů v příhraničních regionech České republiky a Polska v oblasti úřední kontroly potravin.

Inspektoři obou zemí se tak mohli během výměnných pobytů detailně seznámit s odlišnostmi v jejich každodenní práci v celé řadě oblastí. Mezi nejvýraznější patří rozdíly v organizační struktuře úřadů, v jejich kompetencích. Odlišné jsou také administrativní procedury, způsob ukládání opatření a pokut při zjištění nedostatků nebo v přístupu k řešení anonymních podnětů ke kontrole.

Pro SZPI tohle není první projekt přeshraniční spolupráce. Již na přelomu roku 2005 a 2006 byly realizovány výměnné stáže ve spolupráci s Rakouskem, v roce 2009 se Slovenskem, v roce 2011 se Svobodným státem Sasko a v roce 2013 se Svobodným státem Bavorsko. Operační programy přeshraniční spolupráce tak SZPI umožňují poznat praktické fungování dozorových orgánů se stejnými či obdobnými kompetencemi v sousedních státech a navazovat s nimi kontakty, které pak mohou být v budoucnu využívány pro rychlejší a efektivnější řešení problémů.

Zdroj: SZPI a Bezpečnost potravin

 

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?