Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Brambory - cenově dostupná superpotravina!

Publikováno: 26.03.2022     Autor: Kalmus

V počátečním jarním období, kdy je k dostání méně čerstvého ovoce a zeleniny mohou brambory z části přispět k doplnění denní dávky vitaminu C.


Jak si v dnešním světě nejrůznějších “superpotravin” stojí naše tradiční brambory?

Brambory z části přispívají k doplnění denní dávky vitaminu C.

Brambory jakožto škrobová potravina nedodávájí tělu pouze energii, ale jsou zdrojem i dalších důležitých látek. Jedna porce brambor (150-180 g) obsahuje v průměru 10 mg vitaminu C, tedy 12 % doporučené denní dávky. Kombinací s ostatními potravinami a v rámci pestrého a vyváženého jídelníčku si doporučenou denní dávku můžeme s přehledem zabezpečit.

Kde brambory ještě vynikají? Bramborami můžeme nahradit například těstoviny, čímž značně snížíme celkový energetický obsah pokrmu. Brambory vynikají i svým vysokým sytícím efektem, mohou tak být dobrým pomocníkem při redukci váhy.

Ze všech příloh v tzv. žebříčku sytící schopnosti potravin (The Satiety Index List) si vařené brambory odnášejí nejvyšší skóre. Skóre jednotlivých potravin lze porovnat zde. Jedna porce brambor dodá až 3 g vlákniny.

Z minerálních látek obsažených v bramborách lze zmínit draslík, který podporuje správnou funkci svalů a pomáhá regulovat krevní tlak. Významný je také obsah kyseliny listové, vitaminu B6 či K1.

Vzhledem ke zmíněnému obsahu všech prospěšných látek, mohou být brambory pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Lze je připravit na mnoho způsobů. Česká kuchyně je plná receptů z brambor, díky tomu vám inspirace rozhodně chybět nebude.

Brambory se dají považovat za takovou naší “superpotravinu”, která dodá důležité živiny a další prospěšné látky a zároveň na rozdíl od jiných pseudosuperpotravin nezruinuje vaši peněženku, přestože se jejich cena, stejně jako u jiných potravin zvedá.

Abychom vitamín C v bramborách nezničili, měli bychom je umět správně připravit.

Zachování vitamínu C dle způsobu vaření:

  1. vaření ve slupce v páře (73 %)
  2. vaření ve slupce, vložené do vařící vody (68 %)
  3. vařené ve slupce, vložené do studené vody (62 %)
  4. vařené loupané krájené, vložené do vařící vody (50 %)
  5. vařené loupané krájené, vložené do studené vody (44 %)

Nejvíce vitamínu C mají brambory, dokum mají tenkou, nezaschlou slupku - tedy nové nebo ranné.

Nové brambory - sklizeň 1.1. - 15.5. - Vyznačují se tenkou slupkou, která se neloupe. Povětšinou pochází z Maroka, Španělska, Řecka, Egypta a Itálie.

Rané brambory - sklizeň 16.5. – 30.6. - Tyto brambory jsou běžné i z české produkce. Obsahují hodně vody a málo škrobů, proto nejsou vhodné k delšímu skladování, vynikají delikátní chutí. Více v našem straším článku.

Konzumní (pozdní) brambory - sklizeň po 30.6. pokud ještě máte staré brambory někde ve sklepě, tak pozor na ty klíčené. Více zde

Zdroj: dTest-články

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?