Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Co čerstvého na talíř?

Publikováno: 22.05.2023     Autor: Slunew

Už se nám začíná objevovat sezónní zelenina v podobě ředkviček a salátů, co dalšího?


Pokud stále přemýšlíte, jak posílit svůj organismus, rozhodně by vám kromě již pomalu se objevující zeleniny v jídelníčku neměla chybět ani naklíčená semínka. Naklíčená semena můžete přidávat do smoothie, do zeleninových salátů, nebo s nimi jen tak posypat chleba namazaný máslem či zdravou bylinkovou pomazánkou.

Klíčení je proces, kdy se semena probouzí k životu. Klíčit se dá prakticky cokoli a rozhodně to není žádná věda.

Stačí si připravit vhodnou nádobu a vhodná semínky. Vybírejte ta, která jsou k tomu určená a nejsou nikterak předem ošetřena a připravena na přímý výsev – nikoli pro konzumaci!

Pak už stačí jen vaše fantazie – dají se naklíčit luštěniny (ty jsou lepší do salátů a na chleba), obiloviny (ty zas můžete přidat do ranních kaší). Zajímavé v chuti jsou klíčky (malé rostlinky) ředkviček, řeřichy, vojtěšky – velmi dobře vám ochutí opět saláty, namazané chleby, ale třeba i polévku či jiné teplé jídlo.

Naklíčená semena nám nabídnou velké množství minerálních látek (hořčík, draslík, zinek, ale třeba i vápník a železo) a samozřejmě i vitamíny – zejména vit.C a K a vitamíny skupiny B v závislosti na typu klíčených semen. Kromě vitamínů a minerálních látek, pokud je tepelně neupravíme nabídnou i enzymy a další zdraví prospěšné látky.

Klíčit nemusíte v drahých designových nádobách, stačí vám obyčejná zavařovačka s víčkem. Jediné, co je potřeba dělat je pravidelné proplachování, nenechávaní většího množství vody a před opětovným použitím nádobu pořádně vydezinfikovat, aby se ze zdravých surovin nestaly nebezpečné z důvodu plísní.

Přejeme dobrou chuť!

Nejnovější články

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?