Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Co čerstvého na talíř?

Publikováno: 22.05.2023     Autor: Slunew

Už se nám začíná objevovat sezónní zelenina v podobě ředkviček a salátů, co dalšího?


Pokud stále přemýšlíte, jak posílit svůj organismus, rozhodně by vám kromě již pomalu se objevující zeleniny v jídelníčku neměla chybět ani naklíčená semínka. Naklíčená semena můžete přidávat do smoothie, do zeleninových salátů, nebo s nimi jen tak posypat chleba namazaný máslem či zdravou bylinkovou pomazánkou.

Klíčení je proces, kdy se semena probouzí k životu. Klíčit se dá prakticky cokoli a rozhodně to není žádná věda.

Stačí si připravit vhodnou nádobu a vhodná semínky. Vybírejte ta, která jsou k tomu určená a nejsou nikterak předem ošetřena a připravena na přímý výsev – nikoli pro konzumaci!

Pak už stačí jen vaše fantazie – dají se naklíčit luštěniny (ty jsou lepší do salátů a na chleba), obiloviny (ty zas můžete přidat do ranních kaší). Zajímavé v chuti jsou klíčky (malé rostlinky) ředkviček, řeřichy, vojtěšky – velmi dobře vám ochutí opět saláty, namazané chleby, ale třeba i polévku či jiné teplé jídlo.

Naklíčená semena nám nabídnou velké množství minerálních látek (hořčík, draslík, zinek, ale třeba i vápník a železo) a samozřejmě i vitamíny – zejména vit.C a K a vitamíny skupiny B v závislosti na typu klíčených semen. Kromě vitamínů a minerálních látek, pokud je tepelně neupravíme nabídnou i enzymy a další zdraví prospěšné látky.

Klíčit nemusíte v drahých designových nádobách, stačí vám obyčejná zavařovačka s víčkem. Jediné, co je potřeba dělat je pravidelné proplachování, nenechávaní většího množství vody a před opětovným použitím nádobu pořádně vydezinfikovat, aby se ze zdravých surovin nestaly nebezpečné z důvodu plísní.

Přejeme dobrou chuť!

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?