Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Doporučená denní dávka ovoce a zeleniny

Publikováno: 09.02.2021     Autor: Kalmus

Ovoce a zelenina by měla tvořit značnou část našeho jídelníčku. Které druhy se ale počítají do denní doporučené dávky a které nikoliv?


Podle světové zdravotnické organizace WHO bychom měli sníst až 400 g ovoce a zeleniny denně, Dánská veterinární a potravinářská správa dokonce uvádí hodnotu až 600 g. Mezi benefity konzumace ovoce a zeleniny patří zejména vysoký obsah vitamínů a minerálů, které jsou důležité pro správné fungování organismu.

Vláknina z kořenové zeleniny, zelí a luštěnin zasytí a pomůže udržet si zdravou váhu. Konzumace ovoce a zeleniny také pomáhá předcházet civilizačním chorobám, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, cukrovka 2. typu nebo rakovina.

Uvedené množství 600 g odpovídá zhruba šesti kusům ovoce a zeleniny, ze kterého by měla polovinu tvořit zelenina. Jak ale podle odborníků doporučené množství splnit?

Jíst můžete různou nakládanou či konzervovanou zeleninu, mražené ovoce a zelenina může být také dobrý pomocník při doplnění tohoto množství. Dále samozřejmě brokolici, mrkev, okurky, rajčata, zelí a fazole v jakékoliv podobě. Sklenice džusu denně se rovná jednomu kusu ovoce, kvůli vysokému množství cukru se ale nedoporučuje za den vypít větší množství.

Do doporučené denní dávky se nepočítají brambory, protože se díky vysokému množství obsaženého škrobu řadí do společné skupiny s rýží a těstovinami. Brambory jsou ale vhodnou přílohou díky malému množství kalorií a obsahu vitaminu C. Olivy se do denní dávky také nepočítají, z hlediska vysokého obsahu tuku. Sušené ovoce vzhledem k 5-6krát většímu obsahu kalorií se rovněž nepočítá.

Zdroj : dTest

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?