Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

dTest - test mletého masa

Publikováno: 22.07.2021     Autor: Kalmus

Jak obstálo mleté maso v letošním testu?


V minulém roce se dTest zameřil na grilovací tyčinky. Letošní test je určen těm, kdo si pochoutky na grilování připravují sami z mletého masa. A jaké jsou výsledky?

Se začínající grilovací sezónou mnozí sáhnou v obchodech po mletém mase a polotovarech. V testu bylo hodnoceno 12 výrobků, osm obsahovalo mleté hovězí a u zbylých čtyř se jednalo o směs hovězího a vepřového masa.

Všechny výrobky prošly stejným testovacím programem, který měl za úkol zjistit obsah masa, jeho kvalitu, množství tuku, soli a zhodnotit výrobky i po senzorické stránce.

Největší pozornost test věnoval obsahu masa, to bylo důležité zejména u polotovarů, které na rozdíl od masa mohou ukrývat i další přísady, včetně vody. Další zkouška pak zjišťovala, kolik je v mletém masu kolagenu – jde o látku typickou pro šlachy, kůži či chrupavky a jeho podíl ukazuje, jak dokonale očištěné maso výrobce použil. Jeden z polotovarů obsahoval méně masa, než deklaroval a u jednoho mletého masa laboratoř zjistila nadlimitní množství kolagenu. V obou případech šlo o čistě hovězí výrobky.

Další zkouška zjišťovala množství tuku. I zde se u dvojice mletých hovězích mas zjistilo, že obsahují větší % tuku, než uvádějí jejich etikety.

Senzorické hodnocení dopadlo o něco lépe. Od posledního testu mletého masa před šesti lety došlo ke zlepšení, hlavně ve struktuře masa. V letošním testu žádný z výrobků v senzorickém testu nezklamal.

Laboratoř také sledovala výskyt nebezpečných bakterií, listerií, salmonel a také prostřednictvím měření celkového počtu mikrobů a bakterií Escherichia coli ověřila dodržení hygienických pravidel při výrobě a skladování. Ani v tomto zásadním parametru se nenašla žádná zásadní pochybení.

Kompletní výsledky testu se můžete dočíst na stránkách dTestu – Test mletého masa 2021.

Zdroj: dTest: Test mletého masa 2021 - Nezávislé testy, víc než jen recenze

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?