Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Ekologické, etické a také zdravé aneb O náhražkách masa

Publikováno: 29.08.2019     Autor: FÉR potravina

V létě stoupá obliba zahradních party. Zlatou klasikou je grilování masa, sýrů, zeleniny. V poslední době se zvyšuje využití výrobků rostlinných alternativ masa.


Ekologické, etické a také zdravé aneb O náhražkách masa

Nedávno jsme řešili, že fenoménem letošní sezóny jsou burgery (článek si můžete přečíst zde). Radost z léta, grilování a dobrého jídla si však můžete užít i bez masa. Přečtěte si naše tipy na náhražky masa, které mohou být i zdravé a stejně chutné.

Maso a jeho plusy a mínusy

Klasické maso je skvělým zdrojem plnohodnotných bílkovin a také železa, většině z nás chutná a jsme na něj zvyklí. Zároveň je jeho nadměrná konzumace spojována s vyšším rizikem vzniku civilizačních chorob, a to především pokud nadměrně konzumujeme tučné maso a masné výrobky jako jsou uzeniny. Kromě dopadu na naše zdraví se čím dál častěji řeší také otázky etické (způsob chovu zvířat) a ekologické (ekologický dopad chovu dobytka na maso).

Zkusme se tedy alespoň zamyslet nad tím, že občas by bylo skvělé místo masa zvolit rostlinnou alternativu, která může být stejně chutná a také výživná, dokonce i zdravá a pro naše tělo prospěšnější.

 

Co je maso a co je „maso“?

Klasické maso je kosterní svalovina savců a ptáků. Obsahuje bílkoviny, které potřebujeme pro růst a obnovu svalové hmoty, pro tvorbu enzymů a také hormonů. Dále obsahuje spousty vitamínů (B, A, D) a minerálů (především železa).

Alternativy masa jsou potraviny, které jsou rostlinného původu (při jejich přípravě nebylo použito klasické maso), masu se však svou texturou, chutí, barvou a výživovými hodnotami, podobají.

Maso bez masa

Rostlinná varianta masa se nejčastěji vyrábí ze sóji, luštěnin (čočka, hrách, …), obilovin (pšenice, …), vaječného bílku či z kombinace těchto uvedených potravin. Tyto alternativy je možné zakoupit v neupravené formě jako tofu (případně ochucené či uzené tofu), tempeh (ten může být také uzený či smažený) sójové maso (v kostkách či granulátu), robi maso (plátek), seitan (plátek), klaso (plátek) či šmakoun (klasický).

Můžete si však zakoupit již ochucené, okořeněné či předchystané potraviny. Populární jsou například různé karbanátky, burgery, párky, klobásky a další.

 

Kde alternativy masa koupit?

Dávno už neplatí, že kvůli koupi rostlinného masa musíte do speciálních obchodů tzv. zdravěnek. Dnes si můžete tyto alternativy zakoupit ve všech velkých řetězcích jako je Penny market, Billa, Tesco, …, ale také v internetových obchodech jako je třeba Rohlik.cz. K dostání už v omezeném množství bývají také v menších obchodech, dokonce i ve večerkách. Největší výběr však asi stále budete mít ve specializovaných obchodech se zdravou výživou či speciální vegetariánskou a veganskou výživou.

 

Věděli jste, že… Do některých rostlinných výrobků („mas“), se přidává šťáva z červené řepy, aby se tím napodobila šťáva z masa?

 

Tofu

Srážením sójového nápoje

Vysoký podíl bílkovin

Tempeh

Fermentací celých sójových bobů

Vysoký podíl bílkovin a také vlákniny

Sójové maso

Z odtučněné sójové mouky

Vysoký podíl bílkovin a zároveň málo soli

Robi maso

Z pšeničné bílkoviny a řepy

Vysoký podíl bílkovin a také sacharidů

Seitan

Z koncentrovaného pšeničného lepku

Málo tuku, vyšší obsah sacharidů

Klaso

Z bílkovin z pšenice, kukuřičného škrobu, apod.

Vysoký podíl vlákniny

Šmakoun

Z čistých vaječných bílků

Málo tuku a cholesterolu, Vysoký podíl bílkovin

 

Můžete se podívat na přehled 8mi bezmasých zdrojů bílkovin, ketré jsme pro vás udělali již v minulosti.

Zdroj: SZU

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?