Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jak nejlépe skladovat pivo?

Publikováno: 11.06.2020     Autor: FÉR potravina

Pivo je v Česku jeden z nejoblíbenějších nápojů, víte ale jako ho správně skladovat a jak se na jeho kvalitě podepisuje třeba jeho obal – tedy to, zda je v plechovce, ve skle či v sudu?


Tým potravinářských odborníků z Univerzity Tomáše Bati (Fakulta technologická) se rozhodl udělat výzkum, který nám zodpoví otázky, jako který obal je pro dlouhodobé skladování piva nejvhodnější či jak může dlouhodobé skladování piva ovlivnit jeho kvalitu?

K průzkumu byl použitý třikrát chmelený ležák české značky piva. Testovaly se 4 základní materiály obalu – skleněná lahev (hnědé sklo), kliníková plechovka, PET lahev a padesátilitrový keg sud. Všechny vzorky byly uskladněny v místnosti bez světla a se stálou teplotou.

Největší rozdíl byl v obsahu oxidu uhličitého, protože ne každý obal slouží jako 100% bariéra mezi produktem a prostředím. Jako nejméně stabilní se ukázala PET lahev, do které se dostaly molekuly kyslíku, ty způsobily chuťové vady piva.

Výraznější změny byly zjištěny také u piva skladovaného v hnědém skle, a to proto, že korunkový uzávěr netěsní na 100 %.

Jako nejlepší obal se tedy jeví hliníková plechovka a keg sud.

 

Zdroj: https://zpravy.utb.cz/2020/05/12/jak-nejlepe-skladovat-pivo-poradi-vyzkumnici-z-utb/

Nejnovější články

Prohřešky“ Čechů vůči zdravému stravování

Nový průzkum Barometr FOOD, prezentovaný na tiskové konferenci „(Zlo)zvyky na…

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?