Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jak nevyhazovat potraviny zbytečně!

Publikováno: 13.08.2022     Autor: FÉR potravina

Kolik nakoupit a navařit, abyste nevyhazovali jídlo a potraviny zbytečně? Inspirovali jsme se na stránkách s námi spolupracující firmy - Kalorické tabulky.


S jídlem se neplýtvá. To jistě víte. Nicméně potravinového odpadu, i když se to zlepšuje, je stále ještě hodně.

Tentokrát jsme se inspirovali na blogu Kalorických tabulek, kde kromě rad, jak jíst abyste zhubli, nabrali svaly, získali potřebné vitamíny či minerální látky, se dají najít informace i právě k plýtvání.

Jakou tedy zvolit „strategii“ nejen při nákupu potravin, ale i při samotném vaření (kolik toho uvařit), chcete-li v lednici stále mít na výběr a zároveň potraviny ani navařená jídla nevyhazovat?  Nejlepší variantou by byl nákup čerstvých sezónních potravin každý den přímo od zdroje (farmářské obchody). Ale ne každý máme takovou možnost, proto budeme brát v potaz, že většina obyvatel zatím stále realizuje větší rodinné nákupy v supermarketech.

Jak, kolik a co nakupovat

Vhodné je vybrat si jeden či dva dny v týdnu, kdy pravidelně budete jezdit či chodit na nákup (případně objednávat online). Vytvořete si jakýsi zvyk, kdy už se s tím zkrátka počítá a nikoho nepřekvapí, že se jede nakupovat.

Základem je mít „zmapováno“, které potraviny nejčastěji konzumují jednotliví členové rodiny. Víte-li, že dcera i vy sníte každý den jeden jogurt (a nenakupujete zrovna čerstvé jogurty ve farmářských obchodech několikrát týdně), tak je patrné, že potřebujete 14 jogurtů na týden .

Trvanlivé potraviny, které často používáte, mějte neustále v zásobě. A vždy, když je spotřebujete, ihned je napište na nákupní seznam. Osobně mám v potravinové skříni vždy jedno (při dobré nákupní strategii více nepotřebujete) balení rýže. Vlastně jsou dva – jeden balíček rýže přílohové a jeden rýže na rizoto). Totéž se týká těstovin, luštěnin (čočky, hrachu, cizrny, fazolí…), kuskusu, zavářky do polévky, atd. Více balení, než jeden kus od každého druhu, zásadně nehromadím!

V zásobě vždy mít i jedno balení konzervovaných luštěnin (fazolí nebo cizrny), rybiček ve vlastní šťávě nebo konzervovaného tuňáka na rychlé pomazánky. Stejně tak (domácí) džem, (domácí) sterilované okurky, balení sypaného müsli/celozrnných cornflakes, knäckebrotů a balíček sušeného droždí (když dojde pečivo, tak můžete sáhnout po trvanlivých knäckebrotech nebo lze i upéct domácí chléb/pečivo ze sušeného droždí). Případně  pár raw tyčinek do zásoby jako formu rychlé energie na neplánované výlety, turistiku či sport.

V mrazáku se snažte mít neustále jeden balík mraženého ovoce (lesní směs), pro případ, že dojde ovoce čerstvé, alespoň jeden balík mražené zeleniny a mraženého masa/ryby pro případy, kdy je nutné udělat rychlou večeři.

Celý článek, kde jsou i další rady ohledně nákupu přímo v obchodě a klakulace toho, co chcete uvařit najdete přímo na blogu Kalorických tabulek.

Autorka: Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?