Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jak ovlivňují škodlivé látky v půdě lidské zdraví?

Publikováno: 13.05.2019     Autor: FÉR potravina

Fakulta agrobiologie potravinových a přírodních zdrojů získala dotaci a buduje nové Centrum pro studium vzniku a transformací nutričně významných látek v potravním řetězci - NutRisk Centre.


NutRisk Centre se zaměřuje na zkoumání chování kontaminantů ve složkách agroekosystému a v interakci s nutričně významnými látkami. 

Vlivem průmyslové výroby i konvenčního zemědělství se do půdy dostávají toxické látky, které se zde akumulují. Jejich chování v půdě bylo dosud popisováno pouze izolovaně. Cílem NutRisk Centre, nového centra excelentního výzkumu České zemědělské univerzity v Praze, je komplexně pochopit působení a transformace těchto škodlivin, nalézt způsoby jejich odstranění a zajistit tak vysoce kvalitní a bezpečnou rostlinnou i živočišnou produkci.

Na projektu se podílí 10 vědecko - výzkumných týmů, které se soustředí na zkoumání rizikových prvků, organických polutantů, mikroorganismů, rhizosféry, rostlin, edafonu, ryb, zvířat, mikroorganismů v potravinách a krmivech, modelování a analytiku.

V zemědělské půdě se dnes nachází řada rizikových látek, jako jsou těžké kovy, persistentní organické polutanty, rezidua pesticidů, zbytky léčiv i kosmetických či čisticích prostředků, které se do půdy dostaly průmyslovými imisemi i jako doprovodné látky v důsledku aplikace hnojiv a pesticidů. Důsledkem jsou rostliny, které tyto látky nebo jejich metabolity hromadí ve své biomase, případně je ovlivněn jejich metabolismus a rostliny tak mohou být ochuzeny o nutriční látky, či snadněji napadány škůdci a chorobami. Po konzumaci těchto rostlin zvířaty přecházejí toxické látky i do jejich trávicího traktu a následně tak mohou ovlivňovat kvalitu mléka, masa či vajec. Dlouhodobý příjem rostlinné i živočišné stravy s přítomností toxických látek ovlivňuje lidské zdraví a může způsobovat chronické zdravotní potíže.

Kompletní informace o projektu a jeho aktivitách jsou dostupné na nutrisk.agrobiologie.cz.

Zdroj: ČZU

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Děkujeme vám, FÉROVÍ čtenáři!

Děkujeme za vaši přízeň! Pojďme se ohlédnout za největšími úspěchy roku 2025 –…

Poslední nákupy bez stresu

Ani nákup těsně před Štědrým dnem nemusí být noční můra. Klíčem je připravit se…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?