Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jak ovlivňují škodlivé látky v půdě lidské zdraví?

Publikováno: 13.05.2019     Autor: FÉR potravina

Fakulta agrobiologie potravinových a přírodních zdrojů získala dotaci a buduje nové Centrum pro studium vzniku a transformací nutričně významných látek v potravním řetězci - NutRisk Centre.


NutRisk Centre se zaměřuje na zkoumání chování kontaminantů ve složkách agroekosystému a v interakci s nutričně významnými látkami. 

Vlivem průmyslové výroby i konvenčního zemědělství se do půdy dostávají toxické látky, které se zde akumulují. Jejich chování v půdě bylo dosud popisováno pouze izolovaně. Cílem NutRisk Centre, nového centra excelentního výzkumu České zemědělské univerzity v Praze, je komplexně pochopit působení a transformace těchto škodlivin, nalézt způsoby jejich odstranění a zajistit tak vysoce kvalitní a bezpečnou rostlinnou i živočišnou produkci.

Na projektu se podílí 10 vědecko - výzkumných týmů, které se soustředí na zkoumání rizikových prvků, organických polutantů, mikroorganismů, rhizosféry, rostlin, edafonu, ryb, zvířat, mikroorganismů v potravinách a krmivech, modelování a analytiku.

V zemědělské půdě se dnes nachází řada rizikových látek, jako jsou těžké kovy, persistentní organické polutanty, rezidua pesticidů, zbytky léčiv i kosmetických či čisticích prostředků, které se do půdy dostaly průmyslovými imisemi i jako doprovodné látky v důsledku aplikace hnojiv a pesticidů. Důsledkem jsou rostliny, které tyto látky nebo jejich metabolity hromadí ve své biomase, případně je ovlivněn jejich metabolismus a rostliny tak mohou být ochuzeny o nutriční látky, či snadněji napadány škůdci a chorobami. Po konzumaci těchto rostlin zvířaty přecházejí toxické látky i do jejich trávicího traktu a následně tak mohou ovlivňovat kvalitu mléka, masa či vajec. Dlouhodobý příjem rostlinné i živočišné stravy s přítomností toxických látek ovlivňuje lidské zdraví a může způsobovat chronické zdravotní potíže.

Kompletní informace o projektu a jeho aktivitách jsou dostupné na nutrisk.agrobiologie.cz.

Zdroj: ČZU

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?