Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jak správně skladovat základní druhy potravin

Publikováno: 22.11.2020     Autor: FÉR potravina

Víte, jak správně skladovat různé druhy ovoce, zeleniny, pečivo i třeba vejce? Co patří do lednice a co tam naopak nemá co dělat. Na balených potravinách většinou najdete informace týkající se skladování. Co když tam ale nejsou?


Trvanlivé potraviny

Mouky, čaje, kávu, těstoviny, rýži, čokoládu, sušenky a další potraviny, které snadno pohlcují okolní vlhkost nebo jsou lákadlem pro různé škůdce, uchovávejte v uzavíratelných nádobách, které jsou pro skladování potravin vhodné. Ochrání je před vlhkostí, která způsobuje žluknutí, před pachy  z okolí i před škůdci. Všem jmenovaným potravinám svědčí také uchovávání v temnu.

Ovoce a zelenina

Ideální uskladnění je v dřevěných bedýnkách ve větraném sklepě, kde je chlad a optimální vlhkost. V paneláku si budete muset poradit jinak. Kterým druhům bude nejlépe v lednici a které patří spíše do špajzu?

Co do lednice patří:

Chladnější teplota svědčí listové zelenině, košťálové zelenině, kořenové zelenině (mrkev, celer, červená řepa), chřestu, jablkům, hruškám, hroznům, rybízu, jahodám a broskvím. Ideální teplota je ve spodní přihrádce lednice. Například jablka ale skladujte odděleně, protože uvolňují ethylen, který urychluje zrání jiných druhů ovoce.

Co v lednici být může:

V lednici můžete krátkodobě uchovávat i brambory, ale pozor na vyšší vlhkost mohou začít klíčit. V příliš nízké teplotě sládnou. Pro delší skladování je tak lepší nechat brambory v jutovém pytli na chladném a tmavém místě ve špajzu.

TIP: Pokud vám velikostně nestačí vaše klasická chladnička, můžete zvážit také pořízení mini chladničky. Recenze nejlepších modelů jsou k dispozici třeba zde.

Co do lednice nedávat:

Do lednice naopak nepatří rajčata, u kterých se zastaví proces dozrávání. Lednice není vhodná pro exotické ovoce, například banány v lednici zčernají. Stejně tak chlad nesvědčí okurkám, paprikám, lilku a dýním. Dále není vhodná ani pro cibuli, česnek a zázvor, kterým vyhovuje chladnější temné místo ve spíži.

TIP: Ovoce a zeleninu umývejte až bezprostředně před konzumací, abyste nenarušili jejich přirozenou ochranu.

Pečivo

Housky, rohlíky i chléb je nejlepší zpracovat do jednoho dne od upečení. Správné skladování ale jeho trvanlivost prodlouží. Určitě se vyhněte igelitovým sáčkům, kde se pečivo zapaří a je náchylné k plísním. Vhodné jsou bavlněné vaky na pečivo i obyčejná bavlněná utěrka, do kterých pečivo zabalíte a uložíte do chlebníku či jiné prodyšné nádoby.

Vejce

Vejce mají na povrchu skořápky ochranný film, díky kterému vydrží čerstvé až jeden měsíc. Proto je nikdy nemyjte ani neotírejte! Tím byste film narušili. Ideální je skladování v lednici při teplotě mezi 5 až 8 °C. Lepší je vejce přendat z kartonového plata, ve kterém by se ve vlhkém prostředí lednice mohly začít množit mikroorganismy. Vejce neskladujte v blízkosti aromatických potravin, skořápka snadno absorbuje okolní pachy.

Bylinky

Z čerstvých bylinek nejprve odstraňte tlející části a až pak je uložte do lednice do přihrádky na zeleninu zabalené v perforovaném mikrotenovém sáčku. Také můžete dát celý svazek (bez gumičky a s odstřihnutými vysušenými konci) do sklenice s vodou a poté do lednice. Pro delší skladování můžete bylinky zamrazit v ledových kostkách s vodou.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?