Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jak zacházet s potravinami a neplýtvat jimi?

Publikováno: 25.05.2020     Autor: FÉR potravina

Jídlo má rád každý z nás. Ale už ne každý s potravinami umí i správně zacházet tak, aby jimi neplýtval. A právě na to se chceme dnes zaměřit.


Umění nakupovat a plánovat

Vše začíná u nákupu. Velmi efektivní je naplánovat si jídelníček na delší časové období – třeba na týden či dva týdny a následně si sepsat, co je k jednotlivým pokrmům potřeba nakoupit. Do obchodu pak už vyrážíme na velký nákup s přesným seznamem potravin. Předejdeme tím tomu, že ve zbrklosti nakoupíme věci které nepotřebujeme, jen proto, že nám padnou do oka, anebo že jsou zrovna ve slevě. Dobré je promyslet si, zda máme dostatek úložného prostoru na potraviny, jako jsou jogurty, mléko a další. Ty případně stačí dokupovat v menším množství v rámci menších nákupů. Během nákupu se nezapomeňte dívat na data trvanlivosti, ať se nestane, že koupíte potraviny, které budete muset sníst během pár dní, když by vám ideálně měly vydržet na týden či dva. Někdy v obchodech záměrně dávají produkty s kratším datem trvanlivosti dopředu, aby se vyprodali a vzadu se pak ukrývají ty samé produkty s delším datem trvanlivosti.

 

Jaký je rozdíl mezi „spotřebuje to“ a „datum minimální trvanlivosti“?

Možná jste nad tím do teď nepřemýšleli, ale nejedná se o jednu a tu samou věc.

„Spotřebujte do“ najdeme nejčastěji na mléčných a masných výrobcích, protože se uvádí na potravinách, které mají velmi krátkou dobu trvanlivosti (rychleji se kazí). Poté co datum „spotřebujte do“ uplyne, tak se takový produkt nesmí dále prodávat. Máte-li ale doma například jogurt, který je pár dní po datu „spotřebuje do“, není nutné ho hned vyhazovat. Uchovávali jste danou potravinu tak, jak se uchovávat má, nejspíš bude v pořádku. Po otevření zkontrolujte vůni/zápach a případné viditelné nedostatky. Pokud na nic nenarazíte, nebojte se produkt ještě použít.

„Datum minimální trvanlivosti“ se naopak uvádí na produktech, které mají dlouho trvanlivost – těstoviny, čokolády, oplatky a řada dalších. I po uplynutí tohoto data se mohou v obchodech prodávat, ale obchod by na tento fakt měl viditelně upozornit. I u těchto potravin platí, že po uplynutí lhůty je můžeme konzuomvat pokud jsme je správně uchovávali a pokud po rozdělání a „prozkoumání“ nenarazíme na žádnou závadu.

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?