Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Publikováno: 24.03.2024     Autor: převzato od SZU

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové sloučeniny (PFAS). Mají výjimečné vlastnosti, kvůli kterým se používají v různých oblastech lidského života, ale taky jednu velmi negativní. NEROZKLÁDAJÍ SE!


PFAS jsou výjimečné svými vlastnostmi. Odpuzují vodu či olej a nečistoty. Proto jsou široce využívané. Používají se v průmyslu, v mazivech, hasicích pěnách, ale například i u nepřilnavého nádobí, voděodolné kosmetiky či v textilu, jako je softshell. Problémem je, že se nerozkládají. Znečišťují životní prostředí, v organismech se kumulují a působí vážné zdravotní problémy. Je jich přibližně pět tisíc druhů. EU se rozhodla sledovat 20 z nich, u kterých se už prokázala nejvyšší toxicita, v pitné vodě. Česko se na jejich monitoring právě chystá.

Dle ministerstva zdravotnictví by měl probíhat už od letošního roku, provozovatelé vodovodů na to ale mají jiný názor. „Podle nás je u příslušné vyhlášky účinnost až od roku 2026,“ tvrdí Vilém Žák, ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací České republiky. Vyhláška vychází z evropské směrnice z roku 2020, která sledování těchto látek vyžaduje.

Dlouhodobé působení PFAS může vést k vážným zdravotním problémům. „Například k poškození jater, onemocnění štítné žlázy, obezitě, neplodnosti a rakovině. Řada z nich narušuje nebo může narušovat hormonální a imunitní systém. Zatím není známo, jak velký problém jsou PFAS pro zdroje pitné vody v Česku.

Dosud došlo jen k jednomu většímu screeningovému monitoringu.Bylo to v rámci pilotního projektu v roce 2021. Výsledky tohoto výzkumu nebyly nijak hrozivé. Vzorky nepřekračovaly limity. Ale zpracováno bylo celkem jen 187 vzorků.  přičemž vodovodů v Česku je ale kolem čtyř tisíc, takže kontrolovány nebyly ani zdaleka všechny, Mohou tak existovat lokální zdroje, ve kterých bude vyšší hladina kontaminace PFAS teprve zjištěna.

zdrj: aktuality SZU

 

 

Více o PFAS také zdehttps://szu.cz/aktuality/hn-hygienici-a-zdravotnici-pripravuji-velkou-kontrolu-chemikalii-v-detskem-obleceni-pruzkum-v-cesku-dopadl-spatne/

 

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?