Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kávový speciál 2. díl

Publikováno: 25.07.2021     Autor: Kalmus

Kdo kávu objevil a kdy byla otevřena první kavárna? To vše dozvíte v dnešním druhém dílu kávového speciálu.


TROCHA HISTORIE

O kávě existuje mnoho různých bájí a pověstí. Podle jedné z nich kávu objevil habešský pastýř jménem Kaldi, který pásl kozy. Všiml si, že se jeho kozy chovají obzvláště bujně a večer nechtějí spát a to vždy, když se napasou tmavě červených bobulí z nedalekého keře. 

Podle některých pramenů se káva začala pěstovat v Jemenu v roce 575 n. l. a kolem roku 900 n. l. byla káva známá v Persii a její léčivé účinky popisuje arabský lékař Rhazes, který také doporučoval odvar z kávy svým pacientům.

Koncem 15. a 16. století se káva rozšířila do Mekky a Mediny, kam ji přinesli poutníci, kteří si s sebou nesli třešním podobné, červené bobule - kávu. V Mekce byly zřízeny první kavárny, které se nazývaly Kaveh Kanes. 

KÁVA V EVROPĚ A U NÁS

Do Evropy se káva dostala roku 1610 prostřednictvím benátských kupců. První kavárny začaly vznikat v Itálii a potom i dalších zemích - ve Francii, Německu, Anglii. Nejvýznamnější londýnská kavárna, která byla otevřena Edwardem Lloydem roku 1688 existuje dodnes.

V Praze začal kávu prodávat začátkem 18. století Jiří Theodato z Damašku. Zpočátku kávu vařil ve svém bytě v domě "U Zlatého hada" a v roce 1714 si otevřel i druhou kavárnu na Malé Straně v domě "U Tří pštrosů".

V Brně byla údajně první kavárna otevřena v roce 1702 a otevřel ji Turek Ahmed. A je možné, že zde je i původ nám dobře známého nápoje - českého "turka". 

A KDO KÁVU PŘEDSTAVIL SVĚTU? 

Byli to Holanďané, kteří začali pěstovat kávovníky a založili plantáže na ostrově Cejlon, v Indii a na Jávě. Na cejlonu však kávové plantáže napadla plísňová choroba a kávovníky zde musely být vypáleny. V současné době se zde s velkým úspěchem pěstuje čaj.

 Byli to opět Holanďané, kteří věnovali rostlinu kávovníku francouzskému králi Ludvíku XIV., který jí umístil do skleníku a věnoval mu náležitou péči. Ze semen tohoto kávovníku byly vypěstovány další kávovníky, kterými byly osázeny mnohé francouzské kolonie v Jižní a Střední Americe a v Karibiku. 

A do třetice, jedním z mála dodnes existujícím výrobcem kávy je nizozemská společnost D. E MASTER BLENDERS 1753, která kávu pod tradiční značkou Douwe Egberts dodává jejím milovníkům již od roku 1753.

V příštím díle kávového speciálu vám představíme druhy kávy a podíváme se na to, jak se káva vlastně pěstuje.  Jo a pokud náhodou někomu utekl díl první - tedy úplný úvod, tak tady je.


 

Zdroj: Jak poznáme kvalitu? - svět kávy



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Přidat komentář

Nejnovější články

Jíst zdravě neznamená jíst draze

Káva o čtvrté - diskusní pořad Českého rozhlasu - stanice Dvojka.

Nesmysl nebo pravda?

Kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny, skutečně nám změní pH těla? Jak je to…

Září měsíc BIOPOTRAVIN

Měsíc září je bohatý na mnoho akcí spojených s potravinami. Je to dáno…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?