Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kolik jídla se vyhodí v restauracích rychlého občerstvení?

Publikováno: 16.12.2020     Autor: FÉR potravina

Z výzkumného projektu Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování (RedPot) se vyhodí až 27 000 tun jídla ročně v oblasti závodních jídelen a rychlého občerstvení.


V českých jídelnách a rychlých občerstveních se denně vyhodí až 45 kg hotového jídla a zbytků, což za rok činí zhruba 27 000 tun.

“V České republice doposud neexistovala souhrnná data o tom, kolik potravin se vyhodí v provozech veřejného stravování. Během dvou let se nám podařilo shromáždit jak reálná čísla z terénního měření, tak i příčiny plýtvání a doporučení, jak snížit množství znehodnocených potravin,“ říká Lenka Hebáková z Technologického centra AV ČR, ketré na projektu pracovalo spolu se společností Median, Ústave zemědělské ekonomiky a informací a spolekem Zachraň jídlo.

Výzkum zjistil, že 56 jídel se vyhodí v kuchyni, 30 zbývá na talířích po zákaznících a 14 tvoří hotové nevydané jídlo. Důvodů, proč se v provozech plýtvá, je mnoho. Vliv má kvalita surovin, personál, velikost porcí, hygienické požadavky i poptávka strávníků.

Výzkum ukázal, že množství těchto pokrmů se značně liší dle charakteru provozovny, naměřeno bylo 1,8 až 24,9 kg odpadu na provozovnu denně

Jídelny by mohly ušetřit díky objednávkové mu systému a úpravě velikosti porcí Fast foody by měly revidovat přísné firemní standardy pro kvalitu jídla (Nap ř. hranolky v jednom z fast foodů, kde výzkum probíhal, musely být zákazníkovi servírovány do 7 minut od usmažení. Pokud se do té doby nestihly vydat, putovaly do koše.).

Projekt RedPot se zaměřil na restaurace s rychlou obsluhou. Po úvodní fázi projektu, která se věnovala měření, proběhla debata se zapojenými řetězci o příčinách vzniku potravinového odpadu a ztrát a konkrétních možnostech, jak plýtvání potravinami redukovat. Uskutečnily se workshopy s dalšími klíčovými aktéry z oblasti veřejného stravování, státní správy, hygieny apod

Rozhovory s tvůrci projektu: https://bit.ly/3lyoUWh

Webová stránka projektu:

https://zachranjidlo.cz/redpot

https://redpot.strast.cz/cs

Příručka ke stažení: https://zachranjidlo.cz/wp-content/uploads/RedPot_prirucka.pdf

Plakát ke stažení: https://zachranjidlo.cz/wp-content/uploads/RedPot_plakat.pdf

Metodika měření: https://zachranjidlo.cz/wp-content/uploads/RedPot_METODIKA.pdf

Výsledky měření: https://zachranjidlo.cz/wp-content/uploads/RedPot_Vystup1.pdf

Zdroj: Technologické centrum AV ČR (www.tc.cz)

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?