Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kořenící směsi - hodně soli, málo koření

Publikováno: 12.02.2022     Autor: Kalmus

Název i obal kořenících směsí zpravidla naznačují, že výrobku bude převážně koření. Jaká je skutečnost?


Nizozemská spotřebitelská organizace Consumentenbond prověřila různé kořenící směsi z běžné obchodní sítě a objevila mnoho výrobků, které obsahovaly podstatně méně koření, než od nich spotřebitel očekává. Tři čtvrtiny směsí na mleté maso z Lidlu nebo Aldi tvořila sůl a směs na dušené plátky značky Maggi byla skoro ze dvou třetin pouze mouka.

Směs na mleté maso Jumbo obsahovala ze čtyř pětin strouhanku. V salátové kořenící směsi od Calvé byl hlavně cukr a maximálně 12 % bylinek.

Převahu koření v kořenících směsí tedy nehledejme. Ve skutečnosti je koření bohatě doplněno levnými surovinami, především vysokým obsahem soli, která ve větším množství škodí organismu. Například tradiční směs na kuře Verstegen obsahovala 3,5 g soli na jednu porci, což je více než polovina doporučené denní dávky.

Vytvoření vlastní směsi nebo použití jednoduchého koření bude nejen chutnější, ale i zdraví prospěšnější.

Zdroj: dTest

Nejnovější články

Ceny zmrzlin opět rostou

Letošní zmrzlinová sezóna se opět prodraží, a to jak u kopečkové zmrzliny v…

Černé olivy pod drobnohledem: barva, sůl a (ne)čekané železo 

Černé olivy, oblíbená součást mnoha pokrmů, skrývají za svou barvou a chutí…

Minerální vody pod lupou: jak vybrat tu správnou a nepřestřelit s bublinkami

Minerální voda může pitný režim zpestřit, ale při nesprávném výběru i ublížit.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?