Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kořenící směsi - hodně soli, málo koření

Publikováno: 12.02.2022     Autor: Kalmus

Název i obal kořenících směsí zpravidla naznačují, že výrobku bude převážně koření. Jaká je skutečnost?


Nizozemská spotřebitelská organizace Consumentenbond prověřila různé kořenící směsi z běžné obchodní sítě a objevila mnoho výrobků, které obsahovaly podstatně méně koření, než od nich spotřebitel očekává. Tři čtvrtiny směsí na mleté maso z Lidlu nebo Aldi tvořila sůl a směs na dušené plátky značky Maggi byla skoro ze dvou třetin pouze mouka.

Směs na mleté maso Jumbo obsahovala ze čtyř pětin strouhanku. V salátové kořenící směsi od Calvé byl hlavně cukr a maximálně 12 % bylinek.

Převahu koření v kořenících směsí tedy nehledejme. Ve skutečnosti je koření bohatě doplněno levnými surovinami, především vysokým obsahem soli, která ve větším množství škodí organismu. Například tradiční směs na kuře Verstegen obsahovala 3,5 g soli na jednu porci, což je více než polovina doporučené denní dávky.

Vytvoření vlastní směsi nebo použití jednoduchého koření bude nejen chutnější, ale i zdraví prospěšnější.

Zdroj: dTest

Nejnovější články

„Kojení vs. marketing: Co odhalila česká analýza NetCode?“

Propagace umělých náhrad mateřského mléka často neodpovídá mezinárodnímu kodexu…

Zahraniční test: Pražená mletá káva

Členové Německé spotřebitelské organizace Stiftung Warentest připravili jeden z…

Bezlaktózové neznamená méněcenné: Pravda o živinách

Stále více lidí sahá po bezlaktózových výrobcích, ať už kvůli intoleranci, nebo…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?