Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kulinářská úprava ryb – záleží na ní?

Publikováno: 18.12.2020     Autor: FÉR potravina

Úprava ryb výrazně ovlivňuje obsah omega-3 mastných kyselin a dalších cenných živin.


Na konferenci výživy a zdraví 2020, která proběhla v Teplicích se také diskutovalo o kulinární úpravě ryb, z hlediska obsahu omega-3 MK a minerálních látek. Něco málo o mega 3 mastných kyselinách už jsme na našich stránkách psali. Podívejte se zde.

Rozdíly mohou být opravdu velké. Byl proveden experiment, ve kterém se hodnotila kulinární úprava pstruha duhového. Jako kulinární úprava bylo použito grilování a pečení.

Výsledky tohoto experimentu byly zajímavé. Více chutnal grilovaný pstruh, měl také vyšší hodnoty živin pro konzumenta. Na kuchyňské úpravě ryb tedy opravdu záleží. Pokud se konzumuje pouze čisté rybí maso bez kůže, podstatně se sníží příjem cenných živin.

Na 100 g celého pstruha připraveného na kontaktním grilu, kdy je možno konzumovat celé tělo (svalovinu, kůži, kosti), se nachází o cca 60 % více EPA (kys. eikosapentaenové) a DHA (kys. dokosahexaenové) než na 100 g čisté svaloviny.

Při úpravě grilováním a po konzumaci celého těla (svaloviny, kůže, kostí) také přijmeme 9x více vápníku, 3x více fosforu, 1,3x více selenu, 1,2x více draslíku a 4x více zinku, než po konzumaci čisté svaloviny. Kůže je na prvky bohatší než svalovina. Detaily jsou popsány v info-grafice : zde

Zdroj:bezpečnost potravin.cz

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?