Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Milujte rajskou?

Publikováno: 08.08.2021     Autor: Daniel Kalmus

Někdo ji miluje, jiný nesnáší. Ale určitě s shodneme v tom, že ta nejlepší je domácí a ne z pytlíku. Nicméně ve spěchu po něm sáhneme. Tedy tentokrát přinášíme test dTestu polévek "do hrnečku".


Polévky v sáčku nemají ve světě zdravé výživy zrovna nejlepší pověst. Hlasy kritiků zní jasně - prý jsou plné chemie, soli a okolo suroviny, ke které se hlásí jen prošly. Navzdory tomu o nich v posledních měsících zájem rostl. Co ukázaly výsledky dTestu?

V tomto testu bylo do laboratoře zasláno 13 vzorků rajských polévek do hrnce i hrnečku zakoupených v českých obchodech, u jednoho vzorku byl pro srovnání zakoupen tentýž produkt také v německém obchodě. Test se zabýval několika tématy, která se s polévkami z pytlíku spojují nejčastěji. Byl to skutečný obsah rajčat, obsah soli a glutamátu.

Z laboratoře přišly většinou dobré zprávy. Při měření rajčatové složky se ukázalo, že rajská polévka v sáčku ukrývá podobný obsah rajčatové sušiny, jako rajská polévka, kterou bychom si z protlaku uvařili doma. Co se obsahu soli týče, i ten je identický v porovnání s polévkou domácí. V klidu mohou zůstat i zákazníci, kteří se vyhýbají glutamátu, ten se ve složení žádného z výrobku neobjevil. Přesto na kyselinu glutamovou laboratoř v polévkách narazila a v tomto ohledu se mezi jednotlivými vzorky objevily celkem zajímavé rozdíly.

V čem polévky příliš nenadchly byla chuť a bohužel se také ukázalo, že čím čistší složení, tím slabší výsledek na talíři.

Výsledky celého testu můžete najít na -  dTest: Test rajských polévek 2021.

Zdroj : dTest

 

A pokud jste dostali chuť na poctivou rajskou polévku, zkuste jeden z receptů z naší databáze.

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?