Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Musí být mražené horší než čerstvé?

Publikováno: 23.10.2020     Autor: FÉR potravina

Při správném výběru a vhodné úpravě ovoce a zeleniny nemusí být vždy mražené produkty horší než ty čerstvé.


Ovoce a zelenina obohacují náš jídelníček o řadu vitamínů, minerálů, antioxidantů a také vlákniny, které slouží k předcházení různých chorob. Často jsou považovány za nejlepší v čerstvém stavu, zatímco mražené a konzervované vnímáme jako náhražku.

Někdy to může být však naopak. Doba od sklizně do okamžiku, když se ovoce a zelenina dostanou do obchodu, může trvat týdny a během této doby se obsah živin mění. Zelenina určená k zmražení se naopak těsně po sklizní blanšíruje párou, aby se zničily enzymy způsobující její znehodnocení. Následně je rychle zmražena, což zachovává chuť a nutriční hodnoty. Mražené suroviny můžete bez obav použít, když čerstvé nejsou k dispozici, výhodou bývá i nižší cena.

U zavařování je to trochu jinak. Plné plechovky nebo sklenice se při výrobě utěsní a poté zahřejí na vysokou teplotu, která sice ničí škodlivé bakterie a brání zkažení, zároveň však tento proces může zničit některé živiny – například vitamín C a vitamíny skupiny B, které jsou citlivé na teplo. U některých živin naopak zavařovací proces může zlepšovat jejich stravitelnost a jejich využitelnost organismem.

Při výběru zmrazeného ovoce a zeleniny bychom se měli zaměřovat na to, aby produkt neobsahoval přidaný cukr nebo sůl.

 

Zdroj: Dtest



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Přidat komentář

Nejnovější články

Bezpečnost potravin: Riziko z potravin!

SVS dohlíží na stažení mléčného výrobku, který obsahuje etylenoxid.

NutriScore – nový nástroj k nakupování?

Pokusů o usnadnění nákupu zdraví prospěšných potravin bylo už mnoho. Uspěje…

Kávový speciál 2. díl

Kdo kávu objevil a kdy byla otevřena první kavárna? To vše dozvíte v dnešním…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?