Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Nákazy bakterií Listeria monocytogenes spojené s konzumací ryb uzených za studena

Publikováno: 26.05.2019     Autor: FÉR potravina

Za studena uzení pstruzi a lososi vyrobení v Estonsku jsou zdrojem onemocnění způsobeného baktérií Listeria monocytogenes, které od roku 2014 postihlo 22 osob v pěti zemích Evropy.


Pamatujete si ještě, jak se napříč Evropou  šířila nákaza bakterií Listeria monocytogenes mraženou zeleninou? Zasáhla nějakým způsobem skoro všechny státy, než se povedlo identifikovat zdroj v Maďarsku. Psali jsme o tom.

Teď se šíří stejná nákaza, ale v rybím mase, které bylo upraveno studeným uzením. Země zasažené touto nákazou bakterií Listeria monocytogenes jsou: Dánsko (9 případů), Estonsko (6), Finsko (2), Francie (1) a Švédsko (4). Pět lidí z důvodu této infekce zemřelo. Zatím poslední případ byl hlášen v Dánsku v únoru 2019. Bohužel nové případy nelze vyloučit, dokud nebude identifikováno přesné místo  kontaminace v místě zpracování produktů.

U nás v České republice prozatím žádný problém v souvislosti s konzumací zastudena uzených pstruhů nebo lososa nebyl. Ale blíží se prázdniny, spousta z vás se chystá do zahraničí a určitě bude chtít konzumovat místní potraviny a speciality. Tak pozor…

 

Zdroj: EFSA

Multi-country outbreak of Listeria monocytogenes clonal complex 8 infections linked to consumption of cold-smoked fish products

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?