Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Novinky a zajímavosti ze světa Éček

Publikováno: 06.02.2011     Autor: Neznámý

První článek z nové série aktualit a zajímavostí ze světa Éček, potravin a zdravého životního stylu.


Tento článek je prvním, kterým bychom chtěli začít celou sérii pravidelných aktualit a zajímavostí ze světa. Budeme moc rádi, když nám v diskusi pod článkem napíšete, zda vás podobné zprávy zajímají a chcete abychom v nich pokračovali.


Borůvkové potraviny bez borůvek


Věděli jste, že potraviny, které mají na svém obalu obrázky krásných chutných borůvek a slibují spotřebiteli, že si na nich pochutná, když si potravinu koupí, vůbec borůvky obsahovat nemusí ? Je to jeden z mnoha triků na nás, spotřebitele, kterému se věnoval investigativní novinář Mike Adams. Ve svém videu a článku uvádí mnoho příkladů obyčejných ale i značkových potravin, které na obalu borůvky jen slibují. Ve skutečnosti jsou ale nahrazeny směsí umělých barviv tekutých cukrů a hydrogenovaných tuků.

Až si budete příště kupovat svoji oblíbenou pochoutku s borůvkami, podívejte se nejprve na seznam složení a přesvědčte se, že borůvky skutečně obsahují a nejsou jenom reklamní fotkou na obalu.

Zdroj: http://naturalnews.tv/v.asp?v=7EC06D27B1A945BE85E7DA8483025962

Kuchyňská sůl vs. Mořská sůl


Mořská sůl se získává přirozeným odpařováním mořské vody. Není tedy rafinovaná a může proto obsahovat stopy minerálů jako je železo, magnesium, kalcium, zinek, jód a dalších. Mořská sůl je považována za zdravější, protože neobsahuje éčka, která se do kuchyňské soli přidávají aby zabránily hrudkování.

Kuchyňská sůl se získává ze solných dolů, kde se provádějí odstřely materiálu a chemicky se čistí. Díky těmto procesům je sůl rafinovaná a jsou z ní tak odstraněny všechny minerály, které běžně obsahuje. Tato sůl musí být uměle jodidována přidáním jodidu draselného ,ten se však přirozeně rozpadá a je nutné přidat další přísady v podobě cukru nebo jedlé sody.

Zdroj: http://www.foodadditivesworld.com/articles/sea-table-salt.html

Nová centra pro bezpečnost potravin v Číně


Ve 312 čínských okresech vznikla nová centra pro bezpečnost potravin. Celkem je tak nyní v Číně 5130 institucí provádějících testy potravin a zemědělských produktů.

V minulosti bylo několik skandálů ohledně bezpečnosti potravin z Číny - naposledy to byl jedlý olej který obsahoval látky spojované s rakovinou. A nebo v roce 2008 melaminový skandál s mlékem, kdy přímo zemřelo 6 malých dětí a 300 000 onemocnělo ve spojitosti s takto kontaminovaným mlékem.

Zdroj: http://foodsafety.suencs.com/archives/15439

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?