Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

O kávových náhražkách

Publikováno: 25.06.2020     Autor: FÉR potravina

Pokud nejste zrovna milovníkem kávy, možná si občas dopřejte nějakou náhražku jako je melta, cikorka či jiná „káva“. Chcete se o těchto náhražkách dozvědět více?


Proč vůbec náhražky kávy vznikly? Bylo to především proto, aby nahradily drahou kávu, kterou si né každý mohl dovolit. Dnes je však kávy dost a je cenově dostupná. I přesto se náhražky těší oblibě. Náhražky kávy konzumují především lidé citliví na kofein a také lidé, kteří chtějí žít zdravě a náhražky kávy volí pro jejich zdravotní účinky.

dTest porovnal 17 druhů náhražek kávy, tzv. kávovin. Porovnávaly se vzorky všemožných náhražek – melta, čekanková cikorka, sladové směsi, obilné směsi, ...

Dle slov Hany Hoffmanové, šéfredaktorky dTestu, sice kávoviny neobsahují kofein a antioxidanty, za to ale obsahují cenný inulin (probiotickou vlákninu). Tu však najdeme jen ve výrobcích s čekankou.

Dále se káva a kávovina liší v podílu vlákniny. Zatímco pravá káva má vlákniny méně – kolem 19 g na 100 g, kávoviny mohou mít až 31 g na 100 g.

Potom jsou to sacharidy. Zatímco vyšší podíl vlákniny je plus, tak vyšoký podíl sacharidů je spíše na škodu. Kávovina může obsahovat 0 %, ale také závratných 67,1 % cukru.

Zdroj: dTest



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Přidat komentář

Nejnovější články

Kam ještě na jahody?

Máte rádi jahody tak jako my? A chtěli byste zjistit, kde je ještě mají?

Zázrak jménem brambora!

Potravina, kterou všichni známe, je běžně dostupná a přesto netušíme, jak a…

Riziko z potravin - hlásí SVS!

Varování před nebezpečnou sýrovou pomazánkou.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?