Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

O kávových náhražkách

Publikováno: 25.06.2020     Autor: FÉR potravina

Pokud nejste zrovna milovníkem kávy, možná si občas dopřejte nějakou náhražku jako je melta, cikorka či jiná „káva“. Chcete se o těchto náhražkách dozvědět více?


Proč vůbec náhražky kávy vznikly? Bylo to především proto, aby nahradily drahou kávu, kterou si né každý mohl dovolit. Dnes je však kávy dost a je cenově dostupná. I přesto se náhražky těší oblibě. Náhražky kávy konzumují především lidé citliví na kofein a také lidé, kteří chtějí žít zdravě a náhražky kávy volí pro jejich zdravotní účinky.

dTest porovnal 17 druhů náhražek kávy, tzv. kávovin. Porovnávaly se vzorky všemožných náhražek – melta, čekanková cikorka, sladové směsi, obilné směsi, ...

Dle slov Hany Hoffmanové, šéfredaktorky dTestu, sice kávoviny neobsahují kofein a antioxidanty, za to ale obsahují cenný inulin (probiotickou vlákninu). Tu však najdeme jen ve výrobcích s čekankou.

Dále se káva a kávovina liší v podílu vlákniny. Zatímco pravá káva má vlákniny méně – kolem 19 g na 100 g, kávoviny mohou mít až 31 g na 100 g.

Potom jsou to sacharidy. Zatímco vyšší podíl vlákniny je plus, tak vyšoký podíl sacharidů je spíše na škodu. Kávovina může obsahovat 0 %, ale také závratných 67,1 % cukru.

Zdroj: dTest

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Děkujeme vám, FÉROVÍ čtenáři!

Děkujeme za vaši přízeň! Pojďme se ohlédnout za největšími úspěchy roku 2025 –…

Poslední nákupy bez stresu

Ani nákup těsně před Štědrým dnem nemusí být noční můra. Klíčem je připravit se…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?