Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Ochratoxin A v potravinách

Publikováno: 01.07.2020     Autor: FÉR potravina

Co je to Ochratoxin A, v jakých potravinách se vyskytuje a především – je závadný pro naše tělo?


European Food Safety Authority (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) neboli EFSA publikovala stanovisko ohledně rizik spojených s Ochratoxin A v potravinách. Ochratoxin A je vlastně mykotoxin, který přirozeně produkují plísně, může se tedy vyskytovat u různých potravin – sýry, sušené ovoce, čerstvé ovoce, cereálie, masné výrobky.

Odborníci potvrdili, že Ochratoxin A může způsobovat rakovinu ledvin a že může být genotoxický a poškozovat DNA. Právě z toho důvodu je stanoveno maximální množství Ochratoxinu A, které může člověk týdně zkonzumovat aniž by došlo k nežádoucím zdravotním účinkům. Tento limit je u nás stanoven na 100 ng na kilogram tělesné hmotnosti na týden.

Risk assessment of ochratoxin A in food

Zdroj: EFSA

Nejnovější články

Ceny zmrzlin opět rostou

Letošní zmrzlinová sezóna se opět prodraží, a to jak u kopečkové zmrzliny v…

Černé olivy pod drobnohledem: barva, sůl a (ne)čekané železo 

Černé olivy, oblíbená součást mnoha pokrmů, skrývají za svou barvou a chutí…

Minerální vody pod lupou: jak vybrat tu správnou a nepřestřelit s bublinkami

Minerální voda může pitný režim zpestřit, ale při nesprávném výběru i ublížit.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?