Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Olivy

Publikováno: 28.01.2009     Autor: Neznámý


Tyto plodiny vyrůstají na stromech olivovníku, který má štíhlé listy, holý kmen, tenké větve a malé bobulové plody – olivy. Plody mají měkou slupku a tvrdé jádro. Olivovník patří k nejstarším plodinám v oblasti Středozemního moře a v západní Asii, kde byl pěstován již před tisíci lety.

Olivy jsou již od pradávna považovány za velice užitečnou plodinu. Nejen, že představují pro lidi přísun potravy, ale využívají se v mnoha kosmetických přípravcích a setkáme se s nimi i v lécích.

Čerstvě nasbírané olivy pro jejich hořkost jsou prakticky nepoživatelné. Tuto vlastnost ztrácí až s dlouhodobým namáčením v několikrát vyměňované vodě, nebo se nakládají několik měsíců do slaného nálevu.

Olivový olej, který se vyrábí lisováním z těchto plodin obsahuje jednoduché nenasycené mastné kyseliny, vitamín E a fenolické látky a patří k nejzdravějším olejům vůbec. Na trhu se můžeme setkat s velkým množstvím druhů olivových olejů různé kvality i z různých oblastí. Olej rozlišujeme dle způsobu výroby (kvality) na Extra panenský, Panenský, Rafinovaný a prostý olivový olej...

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?