Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Olivy

Publikováno: 28.01.2009     Autor: Neznámý


Tyto plodiny vyrůstají na stromech olivovníku, který má štíhlé listy, holý kmen, tenké větve a malé bobulové plody – olivy. Plody mají měkou slupku a tvrdé jádro. Olivovník patří k nejstarším plodinám v oblasti Středozemního moře a v západní Asii, kde byl pěstován již před tisíci lety.

Olivy jsou již od pradávna považovány za velice užitečnou plodinu. Nejen, že představují pro lidi přísun potravy, ale využívají se v mnoha kosmetických přípravcích a setkáme se s nimi i v lécích.

Čerstvě nasbírané olivy pro jejich hořkost jsou prakticky nepoživatelné. Tuto vlastnost ztrácí až s dlouhodobým namáčením v několikrát vyměňované vodě, nebo se nakládají několik měsíců do slaného nálevu.

Olivový olej, který se vyrábí lisováním z těchto plodin obsahuje jednoduché nenasycené mastné kyseliny, vitamín E a fenolické látky a patří k nejzdravějším olejům vůbec. Na trhu se můžeme setkat s velkým množstvím druhů olivových olejů různé kvality i z různých oblastí. Olej rozlišujeme dle způsobu výroby (kvality) na Extra panenský, Panenský, Rafinovaný a prostý olivový olej...

Nejnovější články

Mikuláš a Barborka: Zdravá nadílka s respektem k tradici

Svatá Barbora a svatý Mikuláš patří k nejvýraznějším postavám českého adventu.…

Počet dětí s nadváhou či obezitou roste.

Více než pětina českých dospívajících má nadváhu nebo obezitu a jejich počet…

Budeme plasty vyrábět z potravinového odpadu?

Potravinový odpad jako základ pro biologicky rozložitelné plasty – vědci z…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?