Publikováno: 28.01.2009 Autor: Neznámý
Tyto plodiny vyrůstají na stromech olivovníku, který má štíhlé listy, holý kmen, tenké větve a malé bobulové plody – olivy. Plody mají měkou slupku a tvrdé jádro. Olivovník patří k nejstarším plodinám v oblasti Středozemního moře a v západní Asii, kde byl pěstován již před tisíci lety.
Olivy jsou již od pradávna považovány za velice užitečnou plodinu. Nejen, že představují pro lidi přísun potravy, ale využívají se v mnoha kosmetických přípravcích a setkáme se s nimi i v lécích.
Čerstvě nasbírané olivy pro jejich hořkost jsou prakticky nepoživatelné. Tuto vlastnost ztrácí až s dlouhodobým namáčením v několikrát vyměňované vodě, nebo se nakládají několik měsíců do slaného nálevu.
Olivový olej, který se vyrábí lisováním z těchto plodin obsahuje jednoduché nenasycené mastné kyseliny, vitamín E a fenolické látky a patří k nejzdravějším olejům vůbec. Na trhu se můžeme setkat s velkým množstvím druhů olivových olejů různé kvality i z různých oblastí. Olej rozlišujeme dle způsobu výroby (kvality) na Extra panenský, Panenský, Rafinovaný a prostý olivový olej...