Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Olivy

Publikováno: 28.01.2009     Autor: Neznámý


Tyto plodiny vyrůstají na stromech olivovníku, který má štíhlé listy, holý kmen, tenké větve a malé bobulové plody – olivy. Plody mají měkou slupku a tvrdé jádro. Olivovník patří k nejstarším plodinám v oblasti Středozemního moře a v západní Asii, kde byl pěstován již před tisíci lety.

Olivy jsou již od pradávna považovány za velice užitečnou plodinu. Nejen, že představují pro lidi přísun potravy, ale využívají se v mnoha kosmetických přípravcích a setkáme se s nimi i v lécích.

Čerstvě nasbírané olivy pro jejich hořkost jsou prakticky nepoživatelné. Tuto vlastnost ztrácí až s dlouhodobým namáčením v několikrát vyměňované vodě, nebo se nakládají několik měsíců do slaného nálevu.

Olivový olej, který se vyrábí lisováním z těchto plodin obsahuje jednoduché nenasycené mastné kyseliny, vitamín E a fenolické látky a patří k nejzdravějším olejům vůbec. Na trhu se můžeme setkat s velkým množstvím druhů olivových olejů různé kvality i z různých oblastí. Olej rozlišujeme dle způsobu výroby (kvality) na Extra panenský, Panenský, Rafinovaný a prostý olivový olej...



Diskuse k článku

sharunka03 | 14.11.2013 - 11:37

Doufám, že ten obsah prospěšných látek je měřený ve stavu, kdy jsou ty olivy poživatelné. Jinak by jich asi po namáčení v nálevu moc nezbylo si myslím.

Přidat komentář

Nejnovější články

Jíst zdravě neznamená jíst draze

Káva o čtvrté - diskusní pořad Českého rozhlasu - stanice Dvojka.

Co nám (ne)říká Nutri-Score

Snaha o zjednodušení orientace v nabídce potravin je mnoho a hlavně v každé…

Nesmysl nebo pravda?

Kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny, skutečně nám změní pH těla? Jak je to…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?