Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

"Oříškové" pomazánky

Publikováno: 20.03.2017     Autor: Zdravá potravina

"Oříškové" pomazánky - povětšinou jen velké množství cukru a tuku. Co dalšího ale ještě mohou tyto pomazánky obsahovat?


Lískooříškové , burákové či jiné "oříškové" pomazánky, jedněmi milovány a vychvalovány, jinými zavrhovány. Jak to s nimi vlastně je. Jsou pro nás prospěšné nebo nikoli? Jaký obsahují olej (tuk)? Co všechno dalšího ještě obsahují?

Nabídka v oblasti výrobků, kterým možná i vy říkáte nuggety a nutelly, je široká. Od těch, které jsou spíš čokoládovým či kakaovým krémem s oříšky, až po oříškové pomazánky, ve kterých je kakao pouze minimálně obsaženou složkou.

Přesto mají povětšinou dva stejné znaky. Jsou velmi sladké (obsahují velké množství cukru, glukózo-fruktózového sirupu nebo obojího) a palmový tuk.

 Srovnávat mezi sebou se příliš nedají. Jedině, že byste si vzali vždy jen jeden druh – tomu tak třeba bylo loni v D Testu 10/2016, kde se porovnávali pomazánky typu Nutela. Článek najdete u nás na stránkách v sekci média.

Nedlouho poté se nejen složení (kvalitě), ale i dopadu na zdraví věnoval díl Černých ovcí.

Poslední, kdo se těmito pomazánkami zabýval je pořad A Dost. Zde se pro změnu zaměřili na výskyt plísní a rakovinotvorných látek vznikajících při zpracování převážně palmového oleje. Plné testy zde.

 

Jde o tři substance derivované z glycodilu, který se nachází v rostlinných olejích. Jsou to glycidylové nasycené mastné kyseliny (GE), 3-monochloropropanediol (3-MCPD) a 2-monochloropropanediol (2-MCPD). Podle studie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) jsou tyto látky ve většině rostlinných olejů, nicméně palmový olej obsahuje tyto látky ve zvláště vysokém množství. 

Nejnovější články

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?