Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Povídání o živé stravě se zakladatelkou Lifefood

Publikováno: 05.06.2015     Autor: ZdraváPotravina.cz

Rawfood, živá strava, vitariánství. V dnešní době stále oblíbenější životní styl, jehož hlavní myšlenkou je konzumace tepelně neupravených potravin. O tomto tématu jsme si povídali s tou nejpovolanější – zakladatelkou úspěšné firmy Lifefood Terezou Havrlandovou.



Jak byste představila společnost Lifefood?

Lifefood je organizace plná úžasných lidí, kteří se snaží dělat to nejlepší, co umí. Aby potraviny, které dostanou zákazníci pod značkou Lifefood do rukou, byly té nejvyšší kvality v rámci rawfood principů, a zejména skvělé chuti.


Jaká je podle vás nejpřesnější definice „RAW“?

Raw znamená syrový. Zajímáme-li se přesněji o rawfood, neboli živou stravu, jedná se tedy o životní styl (neb obvykle jde za hranice pouhého jídla) v rámci něhož lidé preferují stravu, která nebyla upravena teplotou vyšší než 45 stupňů. Zejména se jedná o vše čerstvé, tedy ovoce a zeleninu, dále pak oříšky a semínka. Znamená to ovšem ale i to, že z tepelně nezpracovaných surovin se dělají jídla a produkty, při jejichž přípravě se stále dodržuje zmíněný teplotní limit. Pokrmy se tedy mixují, kutrují, namáčí, klíčí, suší v sušičkách, anebo prostě jen nakrájí a sní. Důležité je si uvědomit, že nejenom forma přípravy musí být raw, tedy studená, ale i vstupní suroviny musí splňovat stejný požadavek a zejména být zcela celistvé. Přidávat do jídel jakési deriváty či denaturáty byť přírodního původu a zpracované za studena jaksi nedává žádný smysl a jde mimo principy RAW.


Jaké jsou výhody a nevýhody RAW stravy?

Výhodou je živinami a energií nabitá čerstvá strava, která člověka nezanáší toxiny a nepřináší mu pocit, že by si šel dát šlofíka. Naopak dodává energii a chuť do života. Nevýhody jsou spíše typu sociálního a emocionálního. Vždycky ovšem záleží jaký přístup člověk k sobě, svému tělu, jeho naslouchání a vlastní rovnováze sám zvolí.


Které výživově hodnotné látky obsahují výrobky zpracované RAW?
Tak bavme se nejprve o těch potravinách zcela nezpracovaných, tedy o čerstvém ovoci, zelenině, oříškách, semínkách, bylinkách či kořínkách. Tyto oproti jakýmkoli zpracovaným verzím obsahují zejména plnou škálu vitamínů a enzymů, a dále minerály a fytonutrienty ve zcela nezměněné podobě. Teplota nad určitou hranici (udává se 45 stupnů) postupně tyto látky buď zcela likviduje, nebo minimálně mění jejich kvalitu a esenci - často ze snadno stravitelné na nestravitelnou či přímo toxickou. Podíváme-li se na zpracované RAW produkty, tedy oblíbené nepečené placky, raw chleby, raw čokoládu, energy tyčinky apod., tak tyto mají za cíl obsahovat těchto všech živin maximum, v co nejvyšší možné míře. Vyrábí se tedy za studena tak, aby živiny zůstaly zachovány. Samozřejmě čerstvému ovoci a zelenině se nic nevyrovná, a proto by ty měly být stále základem jídelníčku. Důležité je si uvědomit, že většina běžně dostupných surovin typu oříšky a sušené ovoce nesplňují kritéria raw kvality. Tudíž produkty z nich vyrobené, byť za studena, tak ztrácí pointu raw, tedy potraviny nabité živinami. Je třeba shánět suroviny tam, kde dokážou zaručit nízkou teplotu po celou dobu procesu od sklizně až po dodání.


Jaké procento vašich výrobků putuje na český trh a kolik do zahraničí?

Přibližně čtvrtina produkce je pro český trh.


Z jakých zemí nejčastěji dovážíte suroviny?

Ze všech možných po celém světě.


Berete v potaz při výběru dodavatele také vzdálenost? Někteří lidé nepovažují za bio produkty, které procestovaly půlku světa. Jaký se stavíte k tomuto názoru?

Tak BIO rozhodně jsou. To se řídí způsobem pěstování a půdou na které rostou, nikoli vzdáleností od místa spotřeby. Jiná otázka je samozřejmě ekologický dopad, kdy dlouhé transporty nejsou optimální. Pokud ovšem surovina v naší zemi neroste, není úplně na výběr. Navíc mnoho různých drobných pěstitelů dovážejících ze svých farem po různých koutech republiky ve starých náklaďácích taky nejsou úplně beze stopy ve srovnání například s jednou lodí s nákladem. Nic se nevyrovná salátům z vlastní zahrady nebo zelenině od farmáře z vedlejší vesnice, ale jinak posuzuji kvalitu surovin podle jiných hledisek, bez ohledu na to, jestli přijela z Itálie nebo Argentiny.


Váš sortiment neustále rozšiřujete o nové produkty. Ve výběru receptur se inspirujete v zahraničí nebo se jedná o vlastní nápady?

Tak sem tam chytneme někde nějaký závan inspirace, ale převážně vymýšlíme vlastní věci. Spíš se zdá, že se v zahraničí už inspirují u nás. Už jsme měli dva případy plagiátu našich vlastních značek kvality na obalech, a to ze západu.


Jaký je podle vás v poslední době zájem o RAW stravu? Nejedná se pouze o módní výstřelek, který si lidé vyzkouší, ale brzo je omrzí? Máte i dlouhodobé zákazníky?

Zájem je velký a samozřejmě jako se vším i zde platí, že někteří vydrží a někteří odpadnou. Pro nás je ale důležité, že naši zákazníci v převážné většině nejedí naše produkty jen proto, že jsou raw (někteří to snad ani nevědí), ale pro spoustu dalších důležitých hlavně kvalitativních aspektů, včetně a zejména toho, že jim chutnají. Tedy to, zda někdo u raw stravy vydrží nebo ne, či zda ji jen tak oťukává anebo ho vůbec nezajímá, nijak neovlivňuje naše prodeje. A samozřejmě, máme i takové zákazníky, kteří nás nakupují už od samého začátku v roce 2006.

Nejnovější články

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?