Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Pro zdravé oči více ovoce a zeleniny

Publikováno: 16.10.2010     Autor: Neznámý

Jak správně pečovat o svůj zrak, co jíst a čemu se vyvarovat.


Ten, kdo jí hodně mrkve, lépe vidí v šeru a tmě, praví stará rada. Skutečností je, že antioxidanty, které jsou obsaženy v mnoha potravinách rostlinného původu včetně mrkve, dále v červeném a žlutém ovoci, zelenině i v rybím tuku, mohou chránit před poruchami zraku, které jsou často spojovány se stárnutím.


V zemích Evropské unie existuje na 100.000 obyvatel přibližně 760 osob s poruchami zraku. V západních státech je hlavní příčinou vznik šedého zákalu a degenerace žluté skvrny (makuly) vyvolané věkem (age-related macular degeneration AMD). Vznik obou těchto poruch je spojován s diabetem, obezitou a vyšším věkem. Poruchy zraku sice nejsou přímo životu nebezpečné, mohou však vážně omezovat pohyblivost a nezávislost postižených, a tím i celkovou kvalitu jejich života.

V obou případech je hlavním rizikovým faktorem poškození oxidací. Existuje řada poznatků, že složky potravy s antioxidačními vlastnostmi, zvláště vitaminy A, C a E spolu s karotenovými pigmenty luteinem a zeaxantinem (které jsou v ovoci a zelenině) zabraňují nebo zpomalují vznik těchto poruch zraku.

Šedý zákal


Při tomto onemocnění dochází k postupnému zakalování očních čoček, které jsou tvořeny vodou a bílkovinami a běžně jsou čiré. Tyto čočky jsou za barevnou částí očí - duhovkou - a soustřeďují světelné paprsky na žlutou skvrnu, která je na sítnici. Při vzniku šedého zákalu se bílkoviny v čočce sráží, čočka ztrácí svoji čirost a brání průchodu světelných paprsků.

U většiny osob šedý zákal vzniká velmi pomalu a zrak slábne postupně. Na štěstí léčba šedého zákalu spočívá v poměrně jednoduchém chirurgickém zákroku, při kterém se zakalená čočka nahradí implantátem.

Příčiny vzniku šedého zákalu nebyly dosud zcela objasněny, patrně však spočívají ve změnách chemického složení čoček s přibývajícím věkem. Buňky těla, včetně těch, které jsou v očích, vylučují jakou součást svých běžných funkcí látky, které se nazývají volné radikály. Tyto radikály mohou časem poškozovat tělesné orgány a tkáně a mohou ovlivňovat i podmínky pro vznik šedého zákalu ve vyšším věku.

Degenerace žluté skvrny ve vyšším věku


Tato degenerace je chronické onemocnění, ke kterému dochází při poškození žluté skvrny (střední části sítnice). Žlutá skvrna se svojí velikostí blíží špendlíkové hlavičce a zajišťuje centrální ostrost zraku důležitou pro čtení, psaní, řízení auta v noci a rozeznávání barev. Při její degeneraci se zhoršuje ostrost, přímé linky se vlní a lze jen obtížně rozeznávat barvy. Tato degenerace obíhá postupně a bezbolestně; vzhledem k tomu, že ji nelze léčit, je velice důležité učinit všechna dostupná opatření k jejímu zabránění, nebo zpomalení.

Dosud nejsou jednoznačně zjištěny důvody vedoucí k výskytu tohoto onemocnění. Mezi dva hlavní rizikové faktory patří stárnutí a dědičnost, dalšími faktory jsou:

  • dlouhodobé vystavení slunečnímu světlu
  • nízká hladina minerálních látek a vitaminů s antioxidačními účinky (vit. A, C a E) v krvi
  • kouření cigaret
  • vysoký tlak krve
  • Zvýšit podíl ovoce a zeleniny ve stravě


Výzkum antioxidantů a jejich účinků podporuje názor, že vyšší příjem vitaminů C a E může zabránit nebo zpomalit vznik šedého zákalu a degradaci žluté skvrny. V nedávné době byly studovány dva pigmenty, lutein a zeaxantin, které se nacházejí v sítnici. Oba tvoří součást pigmentů zeleniny, např. špenátu, kukuřice nebo i žloutku, a jejich vyšší hladina v krvi může chránit sítnici před škodlivými účinky slunečního světla.

Účinná prevence je mimo jiné závislá i na vhodné a zdravé dietě. Doporučení podstatně zvýšit denní příjem ovoce a zeleniny se proto vztahuje nejen na snížení rizika vzniku šedého zákalu a degenerativních změn, ale i mnoha dalších onemocnění.


Péče o oči


Pro udržení očí v dobrém stavu se doporučují následující pravidla:

  • Zařaďte do své stravy hodně ovoce a zeleniny, především druhy tmavozelené a tmavožluté barvy. Vhodný je rovněž květák, růžičková kapusta a brokolice. Lutein a zeaxantin se nacházejí ve větším množství ve žloutku, kukuřici a špenátu.
  • Před slunečními paprsky si chraňte oči vhodnými brýlemi.
  • Věnujte pozornost i ostatním chorobám, které zvyšují riziko degenerativních poruch očí, např. vysokému tlaku krve.


Nekuřte!

Nechávejte si pravidelně vyšetřit zrak.


Zdroj:
EUFIC website, Additives.

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?