Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

"Sladkost"v nápojích napříč Evropou

Publikováno: 16.10.2020     Autor: FÉR potravina

Podívali jste se někdy jak moc jsou slazené limonády a "kolové" nápoje napříč Evropou? Možná byste se i divili...


Rozdíly obsahu sladidel (myšleno to, co dodává sladkou chuť, tedy cukr, sirupy i umělá sladidla) v limonádách v různých zemích se mohou dramaticky lišit!

Ve švédských nápojích je až pětkrát více cukru než v portugalských.

Například litr Fanty Orange ze švédských obchodů obsahuje 123 gramů sladidel. V Německu je to 76 gramů na litr, v České republice 69 g/l a ve Velké Británii pouze 46 g/l. Rozdíly ve slazení Spritu jsou ještě větší. Švédský Sprite obsahuje 101 g/l oproti pouhým 20 g/l stejného nápoje v Portugalsku nebo v České republice.

Tak velké rozdíly jsou zarážející a svědčí o tom, že obsah cukru lze snížit, aniž by to nápoji ublížilo. Je ovšem nutná dobrá vůle ze strany výrobce nebo příslušná zákonná úprava. Případ Spojeného království ukazuje, že daň z cukru v nealkoholických nápojích může být účinná. Obsah cukru ve Fantě (46 g/l) nebo Spritu (33 g/l) tam patří k nejnižším.

Švédská pobočka Coca-Coly, která vyrábí také Fantu a Sprite, si podle své mluvčí uvědomuje výhody plynoucí ze snížené spotřeby cukru ve společnosti, ale místo změny ve složení stávajících nápojů investovala do light produktů s nulovým obsahem cukru.

Rozdíly ve složení vysvětlila mluvčí tím, že receptury se dlouho řídily preferencemi lokálních spotřebitelů. Pro originální Coca-Colu takové rozdíly neplatí, její receptura je podle výrobce ve všech zemích stejná a obsahuje 106 g cukru na litr nápoje. Zdroj: https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-8313/obsah-sladidel-v-limonadach-se-v-ruznych-zemich-dramaticky-lisi

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?