Publikováno: 05.07.2024 Autor: FÉR potravina
Jak zastavit padající potravinovou soběstačnost Česka? Pomůžou inovace, shodují se lidé z potravinářského byznysu.
Zatímco u obilovin, mléka nebo hovězího dokáže tuzemská produkce pokrýt spotřebu obyvatel, u jiných komodit je to výrazně horší. „Trošku mě mrzí, že podle strategie ministerstva zemědělství bychom měli být do roku 2030 v řadě komodit výrazně soběstačnější, ale bohužel se neděje nic, co by vedlo k tomu, aby se tento cíl naplnil,“ říká Dana Večeřová.
Jak mít v tuzemsku prosperující a konkurenceschopnou potravinářskou firmu? A jak zastavit padající soběstačnost Česka? „Nám se osvědčily investice do automatizace, soustředíme se na výrobky s vyšší přidanou hodnotou a v posledních letech investujeme i do úspor energií,“ říká generální ředitel Drůbežářského závodu Klatovy David Bednář.
V BrandVoice podcastu se potkal s prezidentkou Potravinářské komory ČR Danou Večeřovou a oba se shodli: cesta k větší potravinové soběstačnosti vede přes inovace a jasný plán státu.
Celý podcast si můžete poslechnout zde:
Před nedávnem jsme informovali i o specifickém nedostatku kuřecího masa.
čerpáno z: FoodNet - informační systém Potravinářské komory ČR