Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Stevia - přírodní sladidlo s velkými možnostmi

Publikováno: 06.08.2010     Autor: Neznámý

Představujeme přírodní sladilo. V budoucnu se s ním můžeme setkat na našich pultech, například v nápojích.


V minulých letech byla věnována velká pozornost rostlině stevia, kterou obyvatelé Jižní Ameriky používají po celá staletí. Stevia obsahuje přírodní sladidla nazývaná steviové glykosidy, které jsou až třistakrát sladší než cukr, aniž zvyšují energetickou hodnotu takto slazeného produktu. Rozšiřují tak soubor sladidel, která mohou pomoci při snižování tělesné hmotnosti.

Sladká chuť


Každé narozené dítě má rádo sladkou chuť bez ohledu na charakter potravy matky v průběhu těhotenství. Další preference sladké chuti a sladidel se vyvíjejí u dětí i dospělých na základě vlastních zkušeností a proto se u jednotlivých osob značně liší.

V současné době existuje na trhu značný počet sladidel, která mohou zajistit sladkou chuť, na rozdíl od cukru bez zvyšování energetické hodnoty. Do této velké skupiny sloučenin patří i intenzivní sladidla jako je aspartam, acesulfam-K, sacharin, sukralosa a steviové glykosidy, které jsou asi 300 krát sladší než cukr. K vyvolání požadované sladké chuti je zapotřebí jen nepatrné množství těchto sladidel a proto jejich vliv na zvýšení energetické hodnoty je zanedbatelný. Na rozdíl od jiných intenzivních sladidel mají steviové glykosidy další výhodu, jsou totiž, podobně jako cukr, výhradně rostlinného původu.

Původ stevie


Jako prvý popsal tuto rostlinu švýcarský botanik Moisés Santiago Bertoni, který ji nazval Stevia rebaudiana Bertoni, běžně je označována jako stevia. Původem ze Střední a Jižní Ameriky patří do stejné skupiny rostlin jako slunečnice a endivie. Pro její sladké listy byla po staletí pěstována a užívána v Jižní Americe jako tradiční sladidlo; přidávala se do bylinných čajů a různých nápojů. V listech jsou přítomny dvě hlavní sladce chutnající glykosidické sloučeniny: steviosid a rebaudiosid A, které jsou 200-300 krát sladší než cukr, takže k dosažení požadované sladké chuti stačí jen velmi malé množství. Tyto glykosidy byly nedávno podrobeny důkladným bezpečnostním studiím za účelem jejich schválení.

Potenciální zdravotní příznivé účinky


Stejně jako další intenzivní sladidla, steviové glykosidy umožňují získat sladkou chuť výrobků aniž by zvyšovaly denní dávky energie, neboť mají zanedbatelnou energetickou hodnotu. Taková intenzivní sladidla mohou být účinným prostředkem pro ovlivňování tělesné hmotnosti, jestliže se používají v každodenní potravě jako náhrada cukru. Osoby trpící vzácnou genetickou poruchou – fenylketonurii (PKU) musí sledovat příjem fenylalaninu ze všech zdrojů potravy, včetně aspartamu; pro ně představují steviové glykosidy výhodné sladidlo, které neobsahuje fenylalanin.

Stevia ve světě


Stevia se dosud pěstuje v Latinské Americe, její produkce se nyní přesunula i do asijských zemí. Největším světovým producentem jsou Čína, Japonsko a Korea, které v současné době představují největší trh se steviovými extrakty. Před nedávnem byly některé produkty na bázi stevie schváleny v USA, Austrálii a na Novém Zélandu pro použití v potravinách a nápojích, ale jen pro místní trhy.

Jaký je stav v Evropě?


V roce 1999 odmítla Evropská komise schválení stevie a sušených listů z ní jako potravinu nebo potravní složku pro nedostatečné ověření jejich bezpečnosti. Od té doby byla provedena celá řada studií. V roce 2008 byl vydán názor Odborného výboru FAO/WHO pro potravinová aditiva (JE CFA) a Amerického výboru pro potraviny a léčiva (FDA), ve kterém je uvedeno, že čisté steviové glykosidy (min. 95 % čistoty) jsou pro užití v potravinách bezpečné. Potraviny a nápoje obsahující stevii nebo extrakty z ní jsou v současné době pro trh EU schváleny. JECFA stanovil denní příjem 0-4 mg/kg tělesné hmotnosti, což představuje maximum 240 mg pro ženu o hmotnosti 60 kg a 280 mg pro muže o hmotnosti 70 kg.

V březnu 2010 vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) potvrzení o bezpečnosti steviových glykosidů. Vzhledem k příznivému názoru EFSA byla Směrnice EU o sladidlech novelizována se zahrnutím těchto glykosidů mezi povolená sladidla. Členské státy, tak mohou při využití přechodného zákona povolit steviová sladidla na svém území. Nedávno bylo povoleno ve Francii používání rebaudiosidu A s čistotou 97 % do potravin a nápojů po dobu dvou let. Na evropských trzích se již výrobky slazené steviovými glykosidy pomalu objevují.

zdroj: EUFIC

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?