Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

SZPI aktuálně ke koronaviru

Publikováno: 06.03.2020     Autor: FÉR potravina

Přenos potravinami je nepravděpodobný.


Text je plně přebrán od Státní zemědelěské a potravinářské inspekce:

Může se virus přenášet potravinami?

Nový koronavirus je respirační virus. K přenosu dochází primárně kontaktem s infikovanou osobou, která zejména při mluvení, kašlání a kýchání šíří infekční kapénky na své okolí. Přenos je možný také předměty čerstvě kontaminovanými sekrety infikovaného člověka.

Přenos potravinami je nepravděpodobný, a to díky jeho nízké stabilitě v prostředí. Dosud se neprokázalo, že by k tomu u nového koronaviru došlo.

Jaká preventivní opatření by měli dodržovat provozovatelé potravinářských podniků?

Jedinci nakažení virem 2019-nCoV aktivně vylučují virus prostřednictvím částic sputa a hlenu. Tyto projevy potenciálně kontaminují okolní prostředí a vše, co je v něm obsaženo, včetně potravinářských výrobků.

Provozovatelé potravinářských podniků jsou odpovědní za zajištění bezpečnosti potravin a hrají důležitou úlohu při prevenci nemocí přenášených potravinami. Měli by proto zajistit:

  • aby zaměstnanci byli informováni o situaci COVID-19 (Koronavirus)
  • proškolení personálu v oblasti dodržování správné hygienické praxe
  • odpovídající zařízení a prostředky pro udržování osobní hygieny
  • účinný dohled nad dodržování hygienických zásad ze strany pracovníků (např. pravidelné mytí rukou, zamezení nehygienického chování na pracovišti – kouření, konzumace potravin, kýchání či kašel nad nechráněnými potravinami apod.)
  • aby pracovníci oznámili onemocnění, které může být přenášeno potravinami, nebo jeho příznaky
  • vyloučení osob s infekčním onemocněním nebo jeho příznaky ze všech činností, při kterých dochází k manipulaci s potravinami nebo vstupu do prostor, kde se s potravinami manipuluje, z důvodu možné kontaminace potravin
  • dodržování preventivních zásad a technologických postupů při manipulaci s potravinami, jako např. důkladné tepelné opracování surovin/potravin, opatření k zamezení kontaminace potravin

Provozovatelé maloobchodních prodejen by měli s ohledem na aktuální riziko respiračních nemocí způsobených koronavirem věnovat zvýšenou péči a pozornost čištění a desinfekci prostor i vybavení prodejen včetně nákupních košíků.

Při maloobchodním prodeji by měl být zvláštní důraz kladen na zajištění odpovídajících hygienických podmínek pro prodej nebalených potravin, zejména nebalených pekařských výrobků, které jsou spotřebiteli konzumovány zpravidla bez další úpravy.


Zdroj: SZPI



Diskuse k článku

anonymní uživatel | 7.03.2020 - 11:09

Dobré

anonymní uživatel | 13.03.2020 - 14:17

Potraviny vyrábějí lidé, sami plní např.Rakovin. Znám je. Vyhodit je,ovšem nehodlám. Ta práce je pro ně všechno. Podívejte, doktora sice 1xR povinně projdou: Je to dr. Ukrajinka, co nikoho ANI neprohlídne, nemá o nároku k potr.provozu ani šajna. ČL

Přidat komentář

Nejnovější články

Zničí blanšírování ovoce a zeleniny viry?

Teplota 70ºC a vyšší, již po krátkou dobu (1-2 minuty), se např. podle WHO…

Nejen Češi si umí dělat legraci...

Kolem Covid-19 je negativizmu až dost! Je dobré umět situaci občas odlehčit.

Pilulka? Ne :(

Něco málo pro zasmání ...
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?