Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Test vestavných trub 2025

Publikováno: 19.03.2025     Autor: dTest - převzato (krácená úprava)

Vzhledem k tomu, že příprava a úprava potravinářských surovin má přímý vliv na kvalitu následně získaných potravin, dovolili jsme si zařadit mezi novinky i test dTestu o vestavěných troubách.


Laboratorním zkouškám se podrobilo 15 pyrolytických, parních i klasických vestavných trub. Peklo se maso i sladké dobroty. Měřila se spotřeba elektřiny, hodnotila se obsluha, hlučnost i bezpečnost. Hned v úvodu lze vytroubit, že k žádným katastrofám nedošlo. Trouba, která vykouzlí křupavou pečínku nebo nadýchaný koláč, nemusí stát majlant.

Co v recenzích trub nenajdete

Vestavné trouby jsou nepostradatelným pomocníkem pro všechny, kdo si potrpí na pečení. Testovali jsme 15 modelů různých kategorií – od klasických trub po ty s parní funkcí a pyrolýzou. Kromě výkonu při pečení jsme sledovali spotřebu energie, bezpečnost, hlučnost i komfort při používání.

Perličky z testu

Pyrolytické trouby ukázaly výhody automatického čištění. Přestože některé modely zvládly proměnit připečenou mastnotu na popel s minimální námahou, jiné vyžadovaly i intenzivnější režimy a následné manuální čištění. Parní trouby se osvědčily u přípravy pudinků, ale chleba na jedničku zvládl jen jediný model.

Jak trouby pečou

Předehřev a stabilita teploty patřily ke klíčovým vlastnostem. Nejrychleji se vyhřály pyrolytické modely, zatímco levnější trouby často kolísaly v přesnosti teploty až o 20 stupňů. Kuřata a dorty trouby zvládaly připravit převážně s přehledem, ale rovnoměrné pečení sušenek na více úrovních už bylo pro některé modely problémem.

Energie a hlučnost

Trouby patří k energeticky náročným spotřebičům. Klasické modely vykazovaly nejnižší spotřebu, ale pyrolýza je výrazně náročnější – některé cykly si vyžádaly až 5,9 kWh. Hlučnost byla nejmenší u modelů bez ventilátoru, a tedy bez horkovzdušné funkce.

Bezpečnost především

Povrchová teplota trouby byla dalším testovaným faktorem. Většina trub byla bezpečná i při pyrolýze, ale některé modely dosahovaly na sklech dveří teplot přes 60 °C, což je třeba zohlednit, pokud jsou v domácnosti děti.

Shrnutí testu

Nezáleží, zda preferujete klasické pečení nebo moderní funkce, jako je parní ohřev či pyrolýza. Výsledky testu ukázaly, že i dostupné modely dokážou nabídnout solidní výkon. Kompletní přehled najdete po přihlášení zde, případně v naší webové databázi. V nejlevnější kategorii klasických vestavných trubse rozdaly samé uspokojivé známky – nezklamaly, ani vysloveně nepotěšily.

 

Publikováno v časopise 2/2025

Audioverze článku je dostupná pouze pro předplatitele po přihlášení. Přihlaste se, nebo se staňte předplatitelem d Testu.

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Konec svátečního plýtvání

Po Vánocích bývá lednice plná. Nenechte to dojít do koše! Máme pro vás rychlé a…

Děkujeme vám, FÉROVÍ čtenáři!

Děkujeme za vaši přízeň! Pojďme se ohlédnout za největšími úspěchy roku 2025 –…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?