Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Testování metody pro odhalení chyb ve výživě zvířat

Publikováno: 23.04.2022     Autor: Hana Nova

Biochemické vyšetření krve by mohlo v budoucnu chovatelům pomoci zavčas odhalit nedostatky ve výživě hospodářských zvířat. Inovativní využití metody testuje studentka Agronomické fakulty MENDELU.


Nejen u člověka, ale i u hospodářských zvířat je velmi důležitá výživa. A stejně jako u člověka se nedostatek ve výživě projeví na zdraví, vitalitě, růstu a samozřejmně v biochemických parametrech, které pak mohou být signálem k případné změně.

Studentka Agronomické fakulty MENDELU Dana Zálešáková se věnuje krevnímu profilu drůbeže, který není příliš prozkoumaný. Postupně by se ale chtěla zaměřit také na další hospodářská zvířata.

U drůbeže bývají problémy s nedostatkem určitých vitaminů či minerálních látek v potravě. „U kuřat se lze setkat třeba s nedostatkem vitaminu E a selenu, což jsou významné antioxidanty. Ve spojitosti s deficitem určitých aminokyselin to může vést například ke svalovým dystrofiím," popisuje studentka. Zajímavé by podle Zálešákové mohlo být například také bližší monitorování jaterních enzymů v krvi nosnic. „Občas tam může docházet ke vzniku krvácení a úhynům v důsledku steatózy jater," dodává.

Celý příspěvek je dostupný: mendelu.cz

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?