Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Umíte si vybrat olivový olej?

Publikováno: 17.08.2021     Autor: Daniel Kalmus

Oblíbený olej na saláty, domácí majonézy, ale třeba i na lehké tepelné opracování. Ale umíte se v nabídce orientovat? Víte jak si vybrat ten nejlepší?


Tekuté zlato, nebo perla Středomoří? Tak bývá označován olivový olej díky jeho prokázaným přínosům pro naše zdraví. Čím se ale řídit při jeho výběru? A jsou všechny druhy vhodné ke stejnému použití?

Olivovému oleji bývá připisováno nespočet zdravotních benefitů, mezi ty nejdůležitější patří zejména vysoký obsah zdraví prospěšných mononenasycených mastných kyselin a přírodních fenolových látek (např. rostlinných sterolů).

Jeho výběr může být ale podstatně složitější, než je tomu u jiných olejů. V nabídce je totiž několik druhů, ze kterých lze vybírat, navíc se olivový olej velmi často falšuje. Neměli bychom kupovat olej od podezřelých firem a za podezřele nízkou cenu.

Druhy olivového oleje.

To, jaký byl použit způsob zpracování při výrobě oleje, bychom měli být schopni zjistit z etikety - zda mechanickými postupy za studena, anebo chemicky rafinací (rafinovaný olej se vyrábí za pomocí tlaku a tepla).

Z etikety také zjistíme, zda byl olej vyroben přímo z oliv nebo až z pokrutin, tedy ze zbytků po předchozím lisování.

Legislativa zná celkem osm typů olivové oleje. V maloobchodní nabídce se smí prodávat pouze čtyři a to jsou :

Extra panenský olivový olej - Nejkvalitnější ze všech typů, jedná se o výběrovou jakost olivového oleje získaného pouze mechanickými postupy (lisováním za studena). Olivy, které jsou použity pro výrobu nesmí být poškozené ani přezrálé.

Použití - Extra panenské a panenské oleje jsou nejvhodnější používat do studené kuchyně (zálivky do salátů a dresinky) nebo je můžeme přidat do již hotového pokrmu (do rizota, na špagety atd..)

Panenský olivový olej - Olej získaný přímo z oliv pouze mechanickými postupy.

Použití -  Do studené kuchyně (stejné použití jako u oleje extra panenského)

Olivový olej - Směs oleje rafinovaného a panenského oleje.

Olivový olej z pokrutin - Se získává smícháním rafinovaného olivového oleje z pokrutin a panenského olivového oleje.

Pokrutiny jsou výlisky obsahující zbytkový olej, který lze získat extrakcí pomocí rozpouštědel. Mezi olivovými olej je olivový olej z pokrutin považován za výrobek nižší kvality a měla by tomu také odpovídat i nižší cena. Spotřebitel jej může lépe rozpoznat podle mezinárodního označení na přední etiketě, kde je uveden výraz POMACE nebo SANSA – to je anglicky, resp. italsky pokrutina.

Studená a teplá kuchyně - který olej zvolit?

Při vyšších teplotách se rozkládají některé hodnotné látky přítomné v extra panenském a  panenském oleji, například fosfolipidy. Proto je rozumnější panenský olej používat do studené kuchyně (zálivky do salátů a dresinky) nebo jej můžeme přidat do již hotového pokrmu (do rizota, na špagety atd..) A rafinovaný olivový olej do teplé kuchyně (smažení, pečení atd…)


Zdroj : dTest

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?