Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

V Evropské unii přibylo nemocí z potravin

Publikováno: 19.02.2025     Autor: dTest - převzato

Mezi nemocemi přenášenými ze zvířat na člověka dominují potravinové infekce způsobené kontaminovanou vodou nebo potravinami. V Evropské unii se v roce 2023 zvýšil počet postižených i úmrtí, uvedla Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA). Více k tématu přináší naši francouzští kolegové ze spotřebitelské organizace UFC Que-Choisir.


Bakterie, viry, plísně či paraziti se mohou přecházet na člověka prostřednictvím kontaminovaných potravin, vody nebo kontaktu se zvířaty. Z potravinových infekcí jsou nejběžnější zoonózy, které v roce 2023 postihly více lidí než v předchozí dekádě.

Pět hlavních potravinových zoonóz v Evropě

  1. Kampylobakterióza: 148 181 případů (+4,3 %)
  2. Salmonelóza: 77 486 případů (+16,9 %)
  3. Infekce E. coli (STEC): 10 217 případů (+30 %)
  4. Jersinióza: 8 738 případů (+13,5 %)
  5. Listerióza: 2 952 případů (+5,8 %)

Navzdory nižšímu počtu epizod kontaminace vzrostl počet hospitalizací (+4 %), nemocných (+7,2 %) i úmrtí (+1,6 %). V roce 2023 byl počet úmrtí nejvyšší za posledních deset let. Nejohroženějšími skupinami jsou senioři, malé děti a těhotné ženy.

Rizikové potraviny a časté stažení z trhu

Salmonella patří k nejškodlivějším patogenům – přenáší se hlavně vaječnými výrobky, masem a masnými polotovary. Ve Francii vedla v roce 2023 k téměř 230 stažení potravin, obdobně tomu bylo v roce 2024. Zdroji nákazy bývají sýry, mořské plody, ovoce, zelenina a výjimečně například kořenící omáčky s vejci.

Listerióza, vyznačující se vysokou smrtností (téměř 20 %), má od roku 2007 nejvyšší počet případů. V letech 2023 a 2024 bylo staženo 670 a 720 výrobků, včetně čerstvého masa, ryb, měkkých sýrů, ovoce a zeleniny. Nemoc způsobuje také nejvíce hospitalizací a úmrtí spolu s infekcemi virem západonilské horečky (úmrtnost 11 %).

Pro ochranu před zoonózami je důležité:

  • Uchovávat potraviny při teplotě 4 °C.
  • Dodržovat dobu spotřeby uvedenou na obale.
  • Tepelně zpracovávat maso (nad 70 °C).
  • Pečlivě si mýt ruce před přípravou jídla a po použití toalety.
  • Důkladně omývat ovoce a zeleninu.
  • Pravidelně čistit kuchyňské náčiní.

Ohrožené skupiny by měly navíc omezit konzumaci měkkých sýrů, nedovařených vajec a jiných rizikových potravin. Dodržování těchto zásad může výrazně snížit riziko potravinových infekcí a chránit zdraví populace.

Zdroj: dTest- Ze světa

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Poslední nákupy bez stresu

Ani nákup těsně před Štědrým dnem nemusí být noční můra. Klíčem je připravit se…

ZERO WASTE dárky ze spíže

Stop zbytečnostem! Neplýtvejte a obdarujte své blízké dárkem s příběhem. Jedlé…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?