Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Začíná léto...HURÁ na prázdniny

Publikováno: 30.06.2025     Autor: Hana Nova

Léto, výlety a stanování k sobě neodmyslitelně patří – ale co jíst, když chybí lednička a hygienické zázemí? Podívejte se, jaké potraviny (ne)brát s sebou, jak minimalizovat riziko toho, že nám bude špatně a jak si dopřát chutné i bezpečné jídlo i v přírodě.


1. Na co si dát pozor: rizika spojená s letním stravováním

Teplé počasí a omezené možnosti uchovávání potravin jsou ideálním prostředím pro množení mikroorganismů. Mezi nejčastější rizika patří:

  • Rychlé kažení potravin: Maso, uzeniny, mléčné výrobky a vaječné pokrmy patří mezi nejrizikovější.

  • Kontaminace během manipulace: Nedostatečné mytí rukou, nevhodné náčiní nebo kontaminovaná voda mohou vést k průjmům a otravám.

  • Zavádějící obaly: I trvanlivé výrobky (např. konzervy) mohou být zkažené, pokud mají porušený obal či boule

2. Prevence: jak se chránit před riziky

Dodržováním několika jednoduchých zásad lze většinu problémů předejít:

  • Zajistit chlazení: Termotašky s chladicími vložkami či výběr míst s přístupem k chladné vodě/ledovci.

  • Balit rozumně: Krátké výlety → čerstvé potraviny s chlazením; delší výlety → trvanlivé a instantní potraviny.

  • Pitná voda: Brát vlastní, nebo filtrovat/převařit. Kontaminovaná voda = vysoké riziko.

  • Hygiena rukou: Dezinfekční gely, ubrousky, přenosné umývárny.

  • Dobrý nůž a prkénko: Na oddělenou manipulaci se syrovým a hotovým jídlem.

3. Co si (ne)brat na vandr pod stan

Doporučené potraviny:

  • Konzervy: Ryby, luštěniny, guláše, hotová jídla (nutno sledovat sůl, tuky).

  • Trvanlivé sýry a salámy: Např. parmazán, tvrdé salámy bez nutnosti chlazení.

  • Sušenky, ovesné tyčinky, suchary

  • Ořechy, semínka, sušené ovoce

  • Instantní kaše, polévky, těstoviny

  • Tetra pakové džusy, mléka (UHT)

  • Voda v dostatečném množství nebo filtrační láhev

Naopak raději nebrat:

  • Měkké sýry, čerstvé mléko, nebalené uzeniny

  • Syrová vejce, majonézové saláty

  • Hotová jídla bez konzervace, pokud je nedojíte hned

  • Nepasterizované nápoje, domácí produkty bez ověřené trvanlivosti

4. Tipy na cesty a výlety 

  • Sestavte si jídelní plán podle délky a podmínek výletu – jinak se plánuje pro 2 dny s batohem, jinak pro 7 dní na vodě.

  • Využívejte lokální zdroje – v některých místech lze dokoupit čerstvé potraviny.

  • Zvažte sušené a dehydrované potraviny (např. expediční strava).

  • Vždy si nechte nouzovou zásobu potravin a vody.

 

A užijte si léto bez zdravotních obtíží.

Nejnovější články

Ceny zmrzlin opět rostou

Letošní zmrzlinová sezóna se opět prodraží, a to jak u kopečkové zmrzliny v…

Začíná léto...HURÁ na prázdniny

Léto, výlety a stanování k sobě neodmyslitelně patří – ale co jíst, když chybí…

Selen a zinek

Selen a zinek jsou klíčové minerální látky v našem těle. velmi důležité jsou i…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?