Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Zákaz plastů s přídavkem bambusu na potraviny?

Publikováno: 23.06.2021     Autor: FÉR potravina

Informace o zákazu uvádění plastových výrobků pro styk s potravinami s přídavkem bambusových a jiných rostlinných vláken na trh.


Počínaje dnem 1. září 2021 se plastové výrobky pro styk s potravinami s přídavkem bambusových vláken nemohou vyskytovat na trhu České republiky

Jedná se zejména o kelímky na teplé nápoje (čaj, kávu), dětské plastové nádobí, příbory, jídelní soupravy, mísy a džbány. U těchto výrobků může spotřebitel nabýt dojmu, že jde o ekologické výrobky. V naprosté většině případů však tyto výrobky nejsou vyrobeny pouze z bambusu, ale jedná se o plastové výrobky (z melamin-formaldehydových pryskyřic) jen s přísadou bambusových vláken.

Takové plastové výrobky nejenže nesplňují deklarované vlastnosti, ale mírou uvolňování toxického formaldehydu a/nebo melaminu zhruba v polovině v ČR v poslední době testovaných vzorků představují (závažné) riziko pro zdraví spotřebitele.

Tyto výrobky z legislativního pohledu nemohou dále setrvat na trhu Evropské unie - plastové výrobky pro styk s potravinami mohou být totiž vyrobeny pouze z látek, uvedených v Příloze I nařízení Komise (EU) č. 10/2011 ze dne 14. ledna 2011 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami. Bambusová vlákna takovou přísadou nejsou.

Na základě výše uvedených skutečností:

  • Počínaje dnem 1. září 2021 se plastové výrobky pro styk s potravinami s přídavkem bambusových vláken nemohou vyskytovat na trhu České republiky – a do té doby jen za podmínky, že tyto výrobky nebudou uvolňovat své složky (zejména melamin a formaldehyd)
  • Uvádět na trh ČR/do oběhu lze plastové výrobky pro styk s potravinami s přídavkem bambusových vláken nejdéle do 30. dubna 2021 - opět jen za podmínky, že tyto výrobky nebudou uvolňovat své složky v množství přesahujícím limity stanovené v nařízení Komise (EU) č. 10/2011 ze dne 14. ledna 2011.

 

Součástí plastových výrobků určených pro styk s potravinami mohou být jen monomery, jiné výchozí látky, makromolekuly získávané mikrobiální fermentací, přídatné látky a pomocné látky pro výrobu polymerů uvedené v příloze I nařízení Komise (EU) č. 10/2011 ze dne 14. ledna 2011 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami. Tzn., že nepřípustná jsou nejen bambusová vlákna, ale i jiná rostlinná vlákna.

 

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?