Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Zprávy pro vegetariány

Publikováno: 23.03.2012     Autor: Neznámý

Jakým způsobem vegetariáni konzumují nevědomky živočišné výrobky ?



Autor: Danah

Vegetariáni nevědomky konzumují živočišné výrobky při léčbě


Vegetariáni nevědomky konzumují živočišné výrobky, když berou pilulky a tekuté léky. Mnoho farmaceutických produktů obsahuje želatinu, používanou jako pojivo a zahušťovadlo. Želatina se vyrábí z živočišných kostí a kůží, ale nejméně jedna čtvrtina lidí, vyhýbajících se masu, bere léky, aniž zná jejich složení.

Výzkumní pracovníci Královské nemocnice v Manchesteru, Velká Británie, požadují po farmaceutickém průmyslu lepší a jasné značení obalů - včetně možnosti využít obrázky a ikonky – aby lidé snadno viděli ingredience. Výzkumníci podrobili testu 500 lidí v městě Manchesteru, z nichž 200 nekonzumovalo maso z důvodů vegetariánství, dietního režimu, nebo z jiných důvodů, jako kulturní nebo náboženské odlišnosti. Z této skupiny 200 lidí 49 z nich užívalo léky, obsahující želatinu.

Výzkumní pracovníci poukazují na to, že existuje mnoho vegetariánských alternativ, které mohou výrobci léků využít.

Zdroj: Postgraduate Medical Journal, 2012, publ. 29.February 2012)

Vegetariánská dieta pomáhá chránit proti rozšířené nemoci tlustého střeva


Vegetariánská dieta pomůže při prevenci divertikulární choroby tlustého střeva, což je nejrozšířenější onemocnění střev v západním světě. Nová studie prokázala, že vegetariáni mají o třetinu menší pravděpodobnost onemocnění touto chorobou oproti těm, kdo jedí maso.

Divertikulární choroba byla popsána jako problém západní civilizace a převažuje u lidí žijících v Evropě a v USA.

Tato choroba je velice pravděpodobně způsobena nedostatkem vlákniny ve výživě, což zdůrazňuje nový výzkum, prováděný Univerzitou v Oxfordu. Z testované skupiny 47 033 všeobecně zdravých lidí se výzkumníci zaměřili na zdraví 15 459 vegetariánů, a objevili, že vegetariánská strava, obsahující přirozeně vysoký podíl vlákniny, byla příčinou 30%- ního snížení rizika rozvoje divertikulární choroby střev.

Účastníci výzkumu, kteří jedli přibližně 25 g vlákniny denně, zejména ze zeleniny, ovoce, ovsa a žita, byli s daleko menší pravděpodobností vystaveni riziku vzniku divertikulární choroby, než ti, kteří jedli jen 14 g vlákniny denně.

Doporučená denní dávka (RDA) je 18 g vlákniny, což se zdá být ještě příliš malé množství jako prevence vzniku divertikulárního onemocnění.

Zdroj: British Medical Journal, 2011; 343: d4131).

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?