Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E100 - Kurkumin

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Bezpečné

Zdroje informací

Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Databáze EFSA [ web ]

Charakteristika

Kurkumin je přírodní barvivo sytě žluté až oranžové barvy. Dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť. Záměrně zaměňován za drahý šafrán. Věrně nahrazuje žlutou barvu vajec u pečiva.

Použití

Turmerik i kurkumin mají své místo v tradiční asijské kuchyni. Typicky se vyskytuje v kari koření, kari pastách, vanilkových pudincích, vanilkových dezertech, žvýkačkách, jogurtech, sýrech, zmrzlinách, instantních polévkách, horčicích, nealko nápojích a margarínech. Běžně je použito ve směsích s alkoholem či polysorbáty (E432 – E463). V průmyslu najde uplatnění u barvení dřeva, laků, při výrobě papíru, mastí či vosku.

Výroba

Získává se z čerstvých a sušených oddenků nebo kořenů turmeriku (Curcuma domestica, Curcuma longa), což je rostlina příbuzná zázvoru. Je dovážen z Číny, Indie a Pákistánu. Pro extrakci čistého kurkuminu se používají organická rozpouštědla.

Nežádoucí účinky

U zdravého člověka nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Může dráždit kůži. Doporučuje se nepřekračovat denní limit 0-0,5 mg na kg tělesné váhy. Je vhodné vyhýbat se jeho konzumaci při jaterních a žlučníkových problémech, v těhotenství a dále při poruchách srážlivosti krve nebo při problémech s početím. V některých případech byla prokázána účinnost extraktu na štítnou žlázu prasat. Snižuje hladinu cholesterolu, působí protinádorově a protizánětlivě. Snižuje riziko vzniku srdečního selhání. Podporuje trávení..

Doplňující informace

Celá řada výrobců tímto barvivem nahrazuje tartrazin (E102). V rámci EU je pro některé druhy potravin povolen jen v omezeném množství.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?