Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E100 - Kurkumin

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Bezpečné

Zdroje informací

Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Databáze EFSA [ web ]

Charakteristika

Kurkumin je přírodní barvivo sytě žluté až oranžové barvy. Dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť. Záměrně zaměňován za drahý šafrán. Věrně nahrazuje žlutou barvu vajec u pečiva.

Použití

Turmerik i kurkumin mají své místo v tradiční asijské kuchyni. Typicky se vyskytuje v kari koření, kari pastách, vanilkových pudincích, vanilkových dezertech, žvýkačkách, jogurtech, sýrech, zmrzlinách, instantních polévkách, horčicích, nealko nápojích a margarínech. Běžně je použito ve směsích s alkoholem či polysorbáty (E432 – E463). V průmyslu najde uplatnění u barvení dřeva, laků, při výrobě papíru, mastí či vosku.

Výroba

Získává se z čerstvých a sušených oddenků nebo kořenů turmeriku (Curcuma domestica, Curcuma longa), což je rostlina příbuzná zázvoru. Je dovážen z Číny, Indie a Pákistánu. Pro extrakci čistého kurkuminu se používají organická rozpouštědla.

Nežádoucí účinky

U zdravého člověka nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Může dráždit kůži. Doporučuje se nepřekračovat denní limit 0-0,5 mg na kg tělesné váhy. Je vhodné vyhýbat se jeho konzumaci při jaterních a žlučníkových problémech, v těhotenství a dále při poruchách srážlivosti krve nebo při problémech s početím. V některých případech byla prokázána účinnost extraktu na štítnou žlázu prasat. Snižuje hladinu cholesterolu, působí protinádorově a protizánětlivě. Snižuje riziko vzniku srdečního selhání. Podporuje trávení..

Doplňující informace

Celá řada výrobců tímto barvivem nahrazuje tartrazin (E102).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak správně skladovat základní druhy potravin

Víte, jak správně skladovat různé druhy ovoce, zeleniny, pečivo i třeba vejce?…

Výživa ve 21. století

Společnost pro výživu spořádala 23. 9. 2020 výroční odbornou konferenci Výživa…

Sezonní ovoce a zelenina – měsíc listopad

Mohlo by se zdát, že podzim nám již nepřináší žádné sezonní plodiny. I v…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?