Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1105 - Lysozym

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Enzymy

Živočišný původ
Alergen

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

databáze EFSA [ web ]

Charakteristika

Lysozym je přírodní antimikrobiální enzym, který se přirozeně vyskytuje v lidských slzách, slinách, sliznicích. Nachází se ve vaječných bílcích, živočišných tkáních. Rozpouští buněčné stěny bakterií. 

Použití

V potravinách se díky antimikrobiálním účinkům využívá jako konzervant. Používá se při výrobě sýrů, nalezneme jej ve víně či ovocných džusech a taktéž slouží jako konzervant sushi, těstovin, krabů, masa, tofu.

Výroba

Je získáván z vaječných bílků. Dále se získává pomocí genové technologie z bakterií tam, kde se produkuje lysozym, obvykle v očních kanálcích.

Nežádoucí účinky

V některých studiích zabývajících se lidskými reakcemi na lysozym byla zjištěna méně závažná reakce než na jiné proteiny jako je např. albumin, který má již dlouhou historii jako přísada do jídla. Na základě dostupných dat můžeme tvrdit, že nízký příjem lysozymu nepředstavuje riziko pro příjemce potravy. Může však vyvolat u některých jedinců alergické reakce vzhledem k jeho výrobě z vajec.

Doplňující informace

V USA tato látka není v potravinářství povolena. V ČR (státech EU) je použití povoleno pro omezený okruh potravin v omezeném množství.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Blíží se Mikuláš se svou nadílkou...

Nevíte si rady, co bude letos balíček pro vaše děti obsahovat? Laciným…

Nejčastější alimentární onemocnění v ČR!

Kampylobakterióza už 15 let patří mezi nejčastěji se vyskytující infekční…

Je libo zvěřinu?

Za jakých pravidel se může dostat zvěřina na talíř českého spotřebitele?
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?