Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E122 - Azorubin

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

databáze EFSA [ web ]

Charakteristika

Syntetické červené barvivo, které patří do skupiny tzv. azobarviv. 

Použití

Používá se v instantních polévkách, jogurtech, marmeládách, marcipánu, cukrovinkách, limonádách, pudincích, krupici, zmrzlinách.

Výroba

Vyrábí se synteticky z kamenouhelného dehtu.

Nežádoucí účinky

U člověka může po požití vyvolat kožní reakce. Je to způsobeno aktivací krevního oběhu, kterou způsobí štěpné produkty azorubinu. Dlouhodobější studie byly provedeny pouze u myší, u kterých byl dokázán výskyt a přežívání nádorů, žádné jiné další účinky. Studie, zabývající se vlivem azorubinu na reprodukci a plodnost u lidí, nedokázaly žádné negativní účinky. U dětí může způsobit hyperaktivitu. Tato informace musí být uvedena na obale výrobku azorubin obsahující.

Doplňující informace

Před vstupem ČR do EU byla tato barviva zakázána, nyní jsou však povolena. V USA je použití Azorubinu zakázáno. Vývoj azobarviv znamenal v chemickém průmyslu velký krok vpřed. Využívají se jako nahrávací vrsta přenosných médií CD nebo DVD (mají většinou sytě modrou barvu).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?