Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E132 - Indigotin ( Cl potravinářská modř 1, Indigocarmine )

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Nebezpečné
Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se tmavě modré barvivo. Na světle velmi lehce vybledne. V ČR (celé EU) i USA povoleno k barvení řady potravin.

Použití

Používá se při výrobě nealkoholických nápojů, pekařských výrobků, cereálií, sladkostí, želé, mražených dezertů, krémů, léků, krmiv pro zvířata nebo parfémů. Dále se využívá k provádění ledvinových testů nebo k testování mléka.

Výroba

Indigotin se získává z asijského indigovníku, jeho zpracování ale probíhá synteticky za přítomnosti modrých barviv (ty se vyrábějí z uhelného dehtu).

Nežádoucí účinky

Na základě studií, prováděných na krysách, byl dokázán vznik zhoubného nádoru v místě vpichu pod kůži. Při ústním podání nebyl zjištěn žádný nežádoucí účinek. V souvislosti s Indigotinem probíhají rozsáhlé vědecké diskuze, dostupná data však nejsou dostačující na to, aby se dalo barvivo považovat za karcinogen. Může však způsobit nevolnost, zvracení, vyšší krevní tlak, vyrážky a další alergické reakce.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka 0-5 mg na 1 kg tělesné váhy.


Potraviny obsahující toto éčko



Nejnovější články

Milujeme PIVO

Máte rádi pivní speciály? Skočte si pro ně do Penny Marketu nebo se je rovnu…

Puding – poznejte, který je kvalitní nebo si udělejte domácí

Není puding jako puding. Z kolika ingrediencí by měl dobrý puding být? Proč je…

LEDOVÉ ČAJE – osvěžení s éčky?

V létě někteří z nás na zahnání žízně sáhnou v obchodě po ledovém čaji. Proč…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?