Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E140 - Chlorofyly a chlorofyliny

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Bezpečné

Zdroje informací

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Chlorofyly jsou zelená přírodní barviva, zvaná také přírodní zeleň. Jedná se o nejrozšířenější pigmenty v přírodě, mají zelenou až olivově zelenou barvu. Jsou běžnou součástí lidské výživy jako je listová zelenina - špenát, kopřivy, řasy, apod. Nepoužívá se až tak často, protože je nestabilní na světle a v kyselém prostředí. Chlorofyly snižují hladinu cholesterolu v krvi. Mají velmi pozitivní vliv na některé funkce organismu - metabolismus, dýchání, růst tkání, hojení ran a využívá se při léčbě chudokrevnosti. V ČR (celé EU) i v USA je barvivo povolené na všechny druhy potravin kromě dětské výživy.

Použití

Chlorofyly a chlorofyliny se používají k barvení polévek, omáček, olivového a sojového oleje, kečupů, limonád, dezertů, cukrovinek, likérů, různých pastilek (i žvýkaček) - zabraňují nepříjemnému pocitu v ústech. Pomocí nich se vyrábí také deodoranty, antiperspiranty, ústní vody, apod.

Výroba

Získává se louhováním např. z trávy, vojtěšky a jiných zelených rostlin.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy žádné negativní účinky. Může způsobit zvýšenou citlivost na světlo.

Doplňující informace

Na internetu kolují názory o pozitivních vlivech chlorofylových nápojů při dietě. Vědecky však tato tvrzení nejsou nijak podložena.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?