Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1420 - Acetát škrobu

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

Food-Info.net : E-numbers : E1420: Starch acetate [ web ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Acetát škrobu je stabilizátor i zahušťovadlo. Takto modifikovaný škrob je stabilnější při vyšších teplotách a v prostředí s nízkým pH. Dokáže stimulovat růst prospěšných bakterií v tenkém i tlustém střevě, podobně jako různá probiotika. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g.

Použití

Používá se v řadě potravin jako jsou např. polévky, omáčky, apod.

Výroba

Vyrábí se působením 8% anhydridu kyseliny octové a 0,12% kyseliny adipové na škrobové granule. Maximální úroveň acetylových skupin ve škrobu je 2,5%, adipylových skupin max. 0,09%.

Nežádoucí účinky

Látka nemá nežádoucí účinky, i když se u zvířat objevily náznaky zvětšeného tlustého střeva. Tento poznatek však nemá vliv na nežádoucí účinky u lidí.

Doplňující informace

Látka nemá stanovenou hodnotu přijatelné denní dávky (ADI). V ČR (celé EU) je používání látky povoleno ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V USA je používání látky povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?