Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1422 - Acetát zesíťovaného adipátu škrobu

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

Food-Info.net : E-numbers : E1422: Acetylated di-starch adipate [ web ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Acetát zesíťovaného adipátu škrobu je stabilizátor a zahušťovadlo. Je odolný proti vysokým teplotám a míchání (tzn. nemění strukturu nebo vlastnosti, když je míchán). Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovat růst prospěšných bakterií v tenkém i tlustém střevě, podobně jako různá probiotika. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g.

Použití

Použití látky je především v různých omáčkách, zálivkách, kečupech ale i některých jogurtech.

Výroba

Vyrábí se působením 8% anhydridu kyseliny octové a maximálně 0,12% kyseliny adipové na běžný škrobové. Maximální úroveň acetylových skupin ve škrobu je 2,5%, adipylových skupin max. 0,09%.

Nežádoucí účinky

Látka nemá nežádoucí účinky.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je používání látky povoleno v nezbytném množství ke všem potravinám, v omezeném množství i v dětské výživě. V USA je používání látky také povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?